© Photo News

Anderlecht communiceert vrijdag vertrek Hasi

Wat al weken in de lucht hing, wordt vrijdag officieel bevestigd. Anderlecht bevestigt dan het vertrek van Besnik Hasi. De positie van de coach was onhoudbaar geworden na het missen van de titel. Paars-wit communiceert vrijdag pas over de beslissing, en gaat daarna op zoek naar een opvolger voor de 44-jarige Kosovaar.

jvh

Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock en sportief manager Herman Van Holsbeeck hadden maandag nog een vergadering met Hasi. Toen werd afgesproken om op het einde van de week een nieuwe ontmoeting te organiseren, maar daarop lijkt nu te zullen worden gecommuniceerd over het vertrek van de coach. De Brusselse T1 had bij Paars-Wit nog een contract voor één seizoen, maar verwacht wordt dat hij na een tweede seizoen zonder titel de club zal moeten verlaten.

Wisselvallig

Recordkampioen Anderlecht beëindigde de competitie anno 2015-2016 als tweede na kampioen Club Brugge en greep zo voor het tweede jaar op rij naast de landstitel. Al maandenlang speelden de Brusselaars veel te wisselvallig, coach Hasi kreeg bakken kritiek over zich. "We zullen beslissen in het belang van de club. Ik zal altijd van deze club houden. In veertien jaar maakte ik hier veel speciale matchen mee, goede en slechte. Dat vergeet je niet zomaar", liet Hasi zelf zondag nog optekenen na afloop van het competitieduel tegen Zulte Waregem.

De 44-jarige Albanese Kosovaar nam op 10 maart 2014 de taken van de ontslagen John van den Brom over bij Paars-Wit, tekende toen een contract tot het eind van het seizoen en leidde de club na uitstekende play-offs naar een erg verrassende 33ste landstitel. Eind april 2014 volgde al snel een contractverlenging tot eind 2016, begin februari 2015 beslisten beide partijen om nog een jaartje langer samen met mekaar in zee te gaan, maar op die beslissing wordt nu blijkbaar teruggekomen.

Opvolging?

Wat zijn opvolging betreft, weten ze bij Anderlecht alvast wat de afkoopsom van Hein Vanhaezebrouck (met Belhocine als T2?) is, maar of ze die ooit zullen kunnen activeren, blijft de vraag.

Ondertussen worden er meerdere alternatieven gescreend en één van de interessantste is Frank Vercauteren. Die staat open voor Anderlecht, maar één van zijn voorwaarden is nu al duidelijk. Vercauteren zal alleen willen toehappen als hijzelf zijn technische staf mag samenstellen. Daarbij zit wellicht Jos Daerden, met wie hij nu werkt bij Samara, en keeperstrainer Guy Martens, die hij nog kent van bij Genk. Vercauteren wil alvast nooit meer het gevoel krijgen dat de T2 aan zijn poten zaagt, zoals hij dat indertijd had met Ariël Jacobs bij Anderlecht. Ondertussen beëindigde Vercauteren ook het Russische seizoen met Samara, dat na de 0-0 tegen Anzhi mooi als negende eindigt. Zijn contract loopt eind mei af en op de persconferentie achteraf zei de Belg: “Ik bedank deze club voor de kans. Ik wil hier blijven als er inspanningen worden gedaan om competitiever te zijn. Er is potentieel, maar ook veel werk. Wat er ook gebeurt, Samara zal altijd in mijn hart zitten.”

Ondertussen stromen nog kandidaturen binnen bij Anderlecht. Daarbij de cv’s van Christoph Daum, Laszlo Bölöni en Morten Olsen. Van die drie werd Olsen bovenaan de stapel gelegd, maar die zijn niet prioritair.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL