Vlaamse overheid betaalt maar zes op de tien facturen binnen de 30 dagen

© Photo News

De Vlaamse overheid betaalt maar zes op de tien facturen binnen de 30 dagen. Dat blijkt uit gegevens die CD&V-parlementslid Peter Van Rompuy heeft opgevraagd bij minister van Financiën Annemie Turtelboom. Volgens Van Rompuy zou de overheid best nog een tandje bij steken. 'Ik hoop alvast dat de invoering van een uniform boekhoudsysteem met intelligente scanning van facturen en e-invoicing hiertoe zal bijdragen', zegt de CD&V’er.

jsbs

Voor ondernemingen geldt een betalingstermijn van maximaal 30 dagen. Voor overheden ligt die termijn op 60 dagen. Maar om verwijlinteresten maximaal te vermijden, heeft de Vlaamse regering in het regeerakkoord afgesproken om zoveel mogelijk factoren ook binnen de termijn van 30 dagen te betalen.

Uit cijfers die parlementslid Peter Van Rompuy heeft opgevraagd, blijkt dat er nog werk aan de winkel is. In 2014 werden zes op de tien facturen binnen de 30 dagen betaald. In drie op de tien gevallen bedraagt de termijn tussen 31 en 60 dagen en in bijna 1 op de 10 gevallen duurt het langer dan 60 dagen.

Hiermee doet de Vlaamse overheid het volgens Van Rompuy wel beter dan de federale overheid. 'Uit cijfers van federaal volksvertegenwoordiger Griets Smaers blijkt dat de federale overheid in 2013 1 op 4 facturen pas na 60 dagen betaalde.'

Peter Van Rompuy: 'Het is belangrijk voor de economie dat we ook als Vlaamse overheid de betalingstermijn van 30 dagen respecteren. Als we zien dat dit in 2014 voor bijna vier op de tien van de facturen niet lukte, is er nog een grote inspanning nodig. Ik hoop alvast dat de invoering van een uniform boekhoudsysteem met intelligent scanning van facturen en e-invoicing hiertoe zal bijdragen.'

# Belga context ## Related picture(s) [BELGIUM POLITICS FLEMISH PARLIAMENT PLENARY]

View full context on [BelgaBox]

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen