© afp

Protest in Oekraïne tegen de pro-Russische rebellen in het oosten van het land© REUTERS

1 / 2
thumbnail:
thumbnail: Protest in Oekraïne tegen de pro-Russische rebellen in het oosten van het land

'Geen militaire actie van VS in Oekraïne'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdagavond gezegd dat de Verenigde Staten 'geen militaire actie zullen ondernemen om het Oekraïense probleem op te lossen'. Obama herhaalde wel het engagement van de NAVO aan haar leden in de regio.

evg, jta, dgs

'Oekraïne is geen lid van de NAVO, maar een aantal nabijgelegen landen zijn dat wel', benadrukte Obama. In een telefoongesprek tussen Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel waren beide leiders het eens dat 'Rusland verantwoordelijk is voor het geweld in Oekraïne', aldus Obama. Volgens Berlijn is overeengekomen met de VS dat het gedrag van Rusland in Oekraïne 'niet zonder gevolgen kan blijven'.

'Mijn verwachting is dat in overleg met onze Europese bondgenoten en partners nieuwe extra stappen genomen zullen worden', aldus Obama.

‘Meer dan 1.000 Russische soldaten in Oekraïne’

Minstens 1.000 Russische soldaten vechten in het oosten van Oekraïne met de rebellen, beweerde een militaire officier van de Navo donderdag. Ook de Oekraïense president Petro Porosjenko meldde dat. Het Westen reageert fors. De Oekraïense president Porosjenko liet ook weten dat er overleg heeft plaatsgevonden tussen de Russische en Oekraïense militaire generale staven.

‘De Russische soldaten ondersteunen en vechten mee met de rebellen’, aldus de Navo-officier vanuit ons land. Dat bericht ondersteunt de Oekraïense meldingen van Russische soldaten die de grens met Oekraïne zijn overgestoken, maar Rusland ontkent dat in alle talen. Volgens de Oekraïense gezant bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), Igor Prokopsjuk, hebben Russische troepen de zuidoostelijke stad Novoazovsk ingenomen.

Oekraïne beschouwt dat als een ‘daad van aggressie’, aldus Prokopsjuk. ‘Dit is een moderne versie van wat we gezien hebben in de tijd van de Sovjet-Unie.’ Porosjenko zal de nationale veiligheidsraad bijeen roepen om de situatie te evalueren. De inval van Rusland in het zuidoosten zou onderdeel zijn van een nieuw front dat de rebellen daar zijn begonnen. Het volgende doel zou de havenstad Marioepol zijn.

'Strookt niet met realiteit'

Een Russische gezant van de OVSE ontkent echter elke aanwezigheid. De toenemende beschuldigingen over een Russische militaire interventie in het buurland 'stroken niet met de realiteit', zei woordvoerder generaal Igor Konatsjenkov van het Russische ministerie van Defensie. 'Wij hebben nota genomen van deze valse beschuldigingen en wij zijn verplicht geworden de auteurs ervan aan de overkant van de Atlantische Oceaan en hun weinige aanhangers in Rusland te ontgoochelen. Het gaat om een verenigd front in het beledigen van het Russische ministerie van Defensie.'

Een reporter van persagentschap Reuters zag donderdag in Rusland, vlakbij de Oekraïense grens, een kolonne gepantserde voertuigen en soldaten. Een van de soldaten was gewond in het gezicht. De soldaten zijn door Reuters gesitueerd vlakbij de plek die volgens Kiev ingenomen is door Russische troepen.

Rebellenleider Aleksander Zachartsjenko gaf vandaag voor het eerst toe dat ze geholpen worden door Rusland. ‘Onder ons bevinden zich militairen die tijdens de zomer liever aan het strand hadden gelegen, maar nu met ons vechten voor hun vrijheid’, aldus Zachartsjenko op de Russische staatstelevisie.

'Onmiddellijke halt'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft president Poetin om meer uitleg gevraagd. Ook de EU-gezant voor buitenlands beleid Catherine Ashton is ‘zeer bezorgd over de laatste ontwikkelingen, met name over berichten vanop het terrein’. Ze drong opnieuw aan op ‘een politieke oplossing’. De Britse premier Cameron vraagt een onmiddellijke terugtrekking van de Russische troepen en tanks 'die de grens met Oekraïne oversteken'. Hij waarschuwt Poetin voor verdere consequenties.

De Verenigde Staten, net zoals Litouwen en Frankrijk, riepen Rusland op meteen een einde te maken aan de gerapporteerde ontplooiing van soldaten in Oekraïne. 'Er zijn dringend onderhandelingen nodig, maar Rusland moet ophouden te liegen en het conflict aan te wakkeren', zei de Amerikaanse ambassadrice bij de VN.

Vicesecretarisgeneraal Jeffrey Feltman voor politieke zaken van de VN zei dat, indien bevestigd, de aanwezigheid van Russische troepen in Oekraïne een 'rechtstreekse aanfluiting is van het internationaal recht en het VN-handvest'.

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin riep de V-Raad dan weer op een verklaring te stemmen die moet leiden tot een staakt-het-vuren in het zuidoosten van Oekraïne.

Ook woensdag waren er al meldingen dat Russische troepen de grens hadden overgestoken. Dat belemmerde nieuwe gesprekken tussen Porosjenko en de Russische president Vladimir Poetin. Na hun gesprek maandag was het de bedoeling om opnieuw samen te zitten. Maar de kans dat dat gebeurt, lijkt almaar onwaarschijnlijker te worden.

'Russische en Oekraïense generale staf in overleg'

Net nu het conflict in het oosten van Oekraïne verder lijkt te ontsporen, hebben vertegenwoordigers van de Oekraïense en Russische legerleiding hebben elkaar voor het eerst gezien. Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko kwam onder meer de uitwisseling van gevangenen aan bod. Dat liet Porosjenko verstaan in de marge van een bijeenkomst van de veiligheidsraad in Kiev.

Porosjenko had de grenswacht gevraagd in het oosten van het land grenspatrouilles te organiseren met hun Russische collega’s. Dinsdag, tijdens zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in Minsk, had Porosjenko het al gehad over gesprekken tussen de legerleiding.

Nog volgens Porosjenko is de situatie in het oosten van het land 'zeer moeilijk', maar 'controleerbaar'. Hij herhaalde nog maar eens de beschuldiging tegen Moskou. Rusland heeft intussen opnieuw ontkend dat het troepen heeft in het buurland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER