Gerecht verhindert dat collectie Miró Portugal verlaat

© REUTERS

Het Portugese gerecht heeft donderdag verhinderd dat de staatscollectie van 85 werken van de Spaanse schilder Joan Miró het land verlaat om in juni te worden verkocht door veilinghuis Christie’s in Londen.

dgs,

De beslissing werd genomen door een rechtbank in Lissabon, nadat een kort geding was aangespannen door het openbaar ministerie ‘ter verdediging van het cultureel patrimonium’.

De Portugese regering wil de Miró-collectie verkopen om het gat in de begroting te helpen dichten. De culturele wereld in Portugal en de oppositie verzet zich echter tegen de verkoop en spreekt van een ‘uitverkoop’ van het patrimonium van het land.

Aanvankelijk was de veiling van de werken in februari gepland, maar Christie’s annuleerde die wegens het juridisch dispuut tussen voor- en tegenstanders van de verkoop. Uiteindelijk werd de veiling uitgesteld tot juni.

Christie’s schat de waarde van de werken op meer dan 36 miljoen euro. De collectie was in handen van de Portugese overheid gekomen na de nationalisatie in 2008 van de bank BPN.