Nergens studeert men zo snel af als in Vlaanderen

© *

Nergens ter wereld ligt de mediaanleeftijd waarop studenten hun diploma van een academische opleiding halen lager dan in Vlaanderen. Die ligt op 22 jaar. Toch wil Onderwijsminister Hilde Crevits enkele negatieve effecten wegwerken van ons flexibele systeem van hoger onderwijs, zegt ze in reactie op een artikel van De Morgen.

blg

De krant schreef dinsdag dat steeds minder studenten in Vlaanderen hun opleiding in vier jaar tijd afronden. Dat dreigt het systeem onbetaalbaar te maken, zegt onderwijsexpert Martin Valcke van de UGent. Hij pleit ervoor de flexibilisering van het hoger onderwijs, die studenten toelaat hun diploma op eigen tempo te halen, terug te draaien. De basis van dat systeem werd gelegd in 2005.

Volgens cijfers uit een OESO-rapport van 2014 ligt de mediane afstudeerleeftijd echter nergens zo laag als in Vlaanderen. Het cijfer zit met 22 jaar nog net onder de mediaan van het Verenigd Koninkrijk. IJsland en Israël zijn te vinden aan de andere zijde van het spectrum, met leeftijden boven de 27 jaar. De OESO geeft wel aan dat de bezorgdheid over de de steeds langere studieduur in veel lidstaten leeft.

Hilde Crevits zegt het systeem van leerkrediet te zullen evalueren, dat op dit moment te complex is. Ze heeft de Vlaamse Onderwijsraad gevraagd om de technische zaken uit te klaren. Voor het overige heeft de flexibilisering toch vooral voordelen, vindt de minister. Het studierendement stijgt, net als het aantal jongeren dat een diploma hoger onderwijs haalt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen