Feministische T-shirts onder vuur in het Verenigd Koninkrijk

© Shutterstock

De Britse journaliste en feministe Rosie Boycott heeft ‘The Fawcett Society’, de organisatie die zich inzet voor vrouwenrechten, zwaar onder vuur genomen op de site van de Britse krant ‘Daily Mail’. De T-shirts met feministische slogan die de organisatie onlangs op de markt bracht, blijken gemaakt te zijn door onderbetaalde vrouwen in de Derde Wereld.

kvd

‘The Fawcett Society’ heeft T-shirts laten maken met als opschrift ‘This Is What A Feminist Looks Like’, waarmee ze duidelijk willen maken dat feminisme en gelijkheid nog steeds kwesties zijn waarvoor we moeten strijden.

Vrouwelijke arbeiders in armzalige omstandigheden

Nu blijkt echter dat deze T-shirts gemaakt zijn door vrouwelijke migranten in een fabriek in Mauritius. In Europa worden de T-shirts verkocht voor 45 pond, oftewel 57 euro, per stuk, maar de vrouwelijke arbeiders zouden maar een schamele 62 pennies per uur verdienen, wat neerkomt op nog geen euro. Rosie Boycott, oprichtster van het feministische magazine ‘Spare Rib’, is daarover niet te spreken en zegt dat ‘The Fawcett Society’ beschamend te werk is gegaan.

‘Terwijl fashionista’s en politici deze T-shirts dragen en zo beweren dat ze strijden voor vrouwenrechten, moeten de vrouwelijke arbeiders die ze maken verschrikkelijke werkweken van 45 uren doorstaan. Ze verblijven in armzalige slaapplaatsen, vaak met zo’n zestien in één kamer, en hun loon is zo laag dat ze nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen’, schrijft Rosie.

Schending van het begrip ‘feminisme’

The Fawcett Society reageerde dat hun werknemers wel degelijk een loon krijgen dat boven het officiële minimum ligt, maar het minimumloon waarover zij het hebben blijkt slechts een derde van het officiële leefloon te zijn. Rosie Boycott betreurt het dat de organisatie niet is nagegaan waar en door wie de T-shirts gemaakt worden en hoeveel de arbeiders betaald worden. ‘Niemand van The Fawcett Society heeft een bezoek gebracht aan de fabriek. Bovendien is het jammer dat ze deze hele situatie gewoon verdedigen, terwijl ze beter hadden beloofd te werken aan een plan waarbij vrouwen in de toekomst een loon krijgen dat evenwaardig is aan dat van mannen’, zegt de journaliste.

‘In een samenleving waar geld belangrijker lijkt te zijn dan zorg dragen en medeleven, is het voor geld dat we moeten vechten. Zelfs 45 jaar nadat ‘Spare Rib’ werd opgericht, is er nog altijd ongelijkheid tussen het loon van mannen en vrouwen. Feminisme houdt in dat we strijden voor de rechten van vrouwen, en het is jammer dat The Fawcett Society dit idee geschonden heeft’, besluit Boycott.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer