Direct naar artikelinhoud
Iran

Rapport onthult: Iraanse 'zakenlui' die Obama vrijliet, waren helemaal niet zo ongevaarlijk

Voormalig president Obama en minister John Kerry in onderhandeling over de nucleaire deal met Iran.

De Iraanse gevangenen die vorig jaar werden uitgeleverd aan Iran door Obama waren toch geen doetjes. Obama verzekerde toen dat het "burgers" en "zakenlui" waren die geen link met terrorisme hadden. Een groter cadeau aan Iran dan de voormalig president liet uitschijnen, bericht Politico nu. 

Toen de Obama-administratie zich vorig jaar liet ontvallen dat ze de aanklacht tegen veertien Iraanse gevangenen seponeerde in ruil voor de vrijlating van vijf Amerikanen in Iran, verbloemde ze de dreiging voor de nationale veiligheid die werkelijk van de Iraniërs uitging. Medewerkers benadrukten toen dat hen enkel economische sancties ten laste werden gelegd. 

Uit een onderzoeksrapport van Politico blijkt nu dat de beschrijving het Witte Huis hen geen eer aandeed. Hoewel het technisch gezien inderdaad burgers waren die geen link hadden met terrorisme, schetste het Witte Huis een bewust vertekend beeld van de criminele activiteiten waarin ze betrokken waren om een nucleaire deal met Iran niet te schaden. 

Een aantal verdachten zou onder andere dodelijke militaire technologie hebben vervaardigd voor Iran. De meest noemenswaardige verdachte op de lijst echter, Seyed Abolfazl Shahab Jamili, zou via China cruciale infrastructuur naar Iran hebben gesmokkeld die nodig was om het nucleaire programma verder uit te bouwen. Het programma nota bene dat Obama met de deal tussen beide landen wilde inperken.

"Dit heeft letterlijk jaren van hard werk teniet gedaan", vertelt voormalig openbaar aanklager David Hall aan Politico. "Belangrijke casussen die gebruikt hadden kunnen worden om een zaak te maken tegen nog grotere spelers in Irans nucleaire en wapenprogramma."

'Dit heeft letterlijk jaren van hard werk teniet gedaan'
David Hall

Toen hij het plan voor een nucleaire deal met Iran smeedde, stemde Obama toe om verlammende economische sancties voor het land op te heffen op voorwaarde dat Iran zijn centrifuges en voorraad uranium zou indammen. Maar de administratie garandeerde dat het Iran zou blijven bestraffen voor zijn productie van korteafstandsraketten en zijn voorraad illegale militaire materialen. 

De nieuwe informatie van Politico suggereert echter dat dit laatste duidelijk geen prioriteit was voor de administratie. Obama was zich welbewust dat een nucleaire deal met Iran tekenend zou zijn voor zijn nalatenschap.