© BELGA

Stagiair bezorgt inbrekers loper voor Lanakense school

De rechtbank van Tongeren heeft twee jongeren uit Lanaken die in 2015 inbraken in de katholieke basisschool van Lanaken veroordeeld tot tien maanden cel en een boete van 600 euro. De stagiair die de inbraak bedacht en de inbrekers een loper en allerlei nuttige informatie bezorgde, krijgt hiervoor een werkstraf van 130 uur.

In juli 2015 braken twee gemaskerde mannen in in de school. Ze gingen ervan door met 29 iPads en een kluis met daarin 2.000 euro. Dat deden ze zonder inbraaksporen na te laten. Bij het bekijken van de camerabeelden bleek duidelijk dat de inbrekers over een loper en informatie beschikten die enkel bekend was bij het personeel van de school.

De politie vergeleek de lijst van de stagiairs van de afgelopen twee jaar met beelden van de camera’s in de buurt en ontdekte dat de auto van een van hen in de buurt van de school was opgemerkt een half uur voor de inbraak. De stagiair werd door de politie ondervraagd en er werd bij hem een huiszoeking gedaan. Daar vonden de politiediensten ook materiaal voor het opzetten van een cannabisplantage, een alarmpistool en 1.985 euro cash.

Tijdens zijn verhoor vertelde de stagiair dat hij de loper had meegenomen en aan de twee andere had verteld hoe ze moesten binnen komen. Voor deze tips zou hij een deel van de opbrengst krijgen. Bij de twee inbrekers vonden de speurders drugs, een kleine cannabisplantage en alarmpistolen. Voor de plantage kregen de jongeren nog eens een gevangenisstraf van drie maanden en voor het bezit van drugs en de wapens werkstraffen bovenop hun veroordeling voor de inbraak. Aan de verzekeringsmaatschappij van de school moeten de drie jongeren een provisionele schadevergoeding van 5.000 euro betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer