© Yorick Jansens

Nieuwe studie: gebruik uw putwater niet om te koken

Wie in de Kempen putwater gebruikt om te koken of er zijn tuingroenten mee besproeit, kan worden blootgesteld aan giftig arseen. Dat blijkt uit cijfers van de 3xG-gezondheidsstudie in Dessel, Mol en Retie, die werd uitgevoerd bij 301 moeders en hun baby. Zwangere vrouwen met veel arseen in hun urine krijgen kleinere baby’s.

HHM

Van de 301 onderzochte moeders antwoordden er 231 op een vragenlijst van de onderzoekers. Daaruit bleek dat liefst 51 procent van hen een waterput had en van die groep gebruikte 21 procent putwater om te koken.

Dat is geen goed idee, want in de urine van de moeders uit de gezinnen die met putwater koken, vonden de onderzoekers significant hogere arseenwaarden (arseen wordt vaak beschouwd als een zwaar metaal dat gevaarlijk is voor de gezondheid, red.). Ook in de urine van de proefpersonen die hun moestuin met putwater besproeien, detecteerden de onderzoekers meer arseen.

Kankerverwekkend

Zitten de Kempen dan met een arseenprobleem? “Arseen zit van nature in de Kempense bodem en de waarden zijn vergelijkbaar met wat eerder al in Vlaanderen en in omringende landen werd gemeten”, stelt Nathalie Lambrechts van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek). “Maar arseen is een kankerverwekkende stof. De dosis in het lichaam moet dus zo laag mogelijk zijn.”

DNA-schade en kleinere baby’s

De wetenschappers legden ook een link tussen arseen en DNA-schade bij de moeders. “Hoe meer arseen we detecteerden in de urine, hoe hoger de DNA-schade. Maar ons DNA herstelt zich vaak vanzelf, zonder dat er gevolgen zijn voor de gezondheid.” Opmerkelijker is het verband tussen arseen en de groei van baby’s. “Deelneemsters met een hoger arseengehalte in hun urine kregen vaak baby’s die kleiner waren dan verwacht.”

Om je auto te wassen, het toilet door te spoelen of het gazon te besproeien, is gebruik van putwater geen probleem. Maar als je het drinkt of ermee kookt, de afwas ermee doet of het gebruikt om te douchen, is een jaarlijkse test aanbevolen.

Test je waterput

Logo Kempen lanceert samen met veertien Kempense gemeenten een grootschalige campagne om inwoners op de hoogte te stellen van dit probleem. Van 25 april tot 30 juni 2017 kunnen de inwoners van Dessel, Mol, Retie, Balen, Herenthout, Herselt, Kasterlee, Vorselaar, Vosselaar en Westerlo gebruikmaken van de online tool op www.wateruitjeput.be.

Door enkele eenvoudige vragen te beantwoorden, komen de Kempenaars te weten of het nodig is om hun putwater te laten testen voor de manier waarop ze het gebruiken. Wie de online enquête heeft ingevuld, krijgt advies op maat en kan zich rechtstreeks aanmelden voor een putwateranalyse bij het Provinciaal Instituut voor de Hygiëne. De test kost 74 euro.

www.studie3xg.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER