Direct naar artikelinhoud
MH17

Nieuwe aanwijzingen dat Russische ex-officier betrokken was bij MH17-ramp

Op deze foto is links vooraan Sergej Doebinski te zien en achteraan Sergej Tioenov.

Er zijn nieuwe aanwijzingen dat een ex-officier uit het Russische leger nauw betrokken was bij de crash van vlucht MH17. Onderzoek van de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta bevestigt verdenkingen dat het spoor leidt naar Sergej Nikolajevitsj Doebinski.

Volgens een bron van de krant komt de stem van Doebinski voor op afgeluisterde telefoongesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) in 2015 publiceerde. Het JIT stelt dat de gesprekken gevoerd zijn rondom de crash van MH17 door pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Die bespreken het transport van 'de schoonheid', waarmee ze zouden doelen op de BUK-raket die volgens internationaal onderzoek de MH17 neerhaalde.

Een Afghanistanveteraan zegt nu tegen Novaja Gazeta dat hij medeveteraan Sergej Doebinski herkent in een van de stemmen: de stem van de man die verantwoordelijk is voor het transport van de raketinstallatie. Daarmee bevestigt hij bevindingen van het onderzoekscollectief Bellingcat, dat Doebinski eerder identificeerde in de telefoongesprekken op basis van informatie uit openbare bronnen.

Sergej Doebinski is een voormalig kolonel uit het Russische leger. Hij is volgens informatie op sociale media geboren op 9 augustus 1962. Hij vocht volgens Novaja Gazeta en Bellingcat in Afghanistan (in het Sovjetleger) en in Tsjetsjenië (in het Russische leger). Later zou hij deel hebben uitgemaakt van de 22ste Spetsnaz Brigade, een militaire eenheid die is verbonden aan de GROe, de militaire inlichtingendienst van Rusland.

Afghanistan-veteranen

De bron van Novaja Gazeta, Sergej Tioenov, vocht samen met Doebinski in Afghanistan in de jaren tachtig. In 2010 kwamen de twee weer met elkaar in contact via een onlineforum voor Afghanistanveteranen. Ze ontmoetten elkaar in Donetsk, een stad in Oost-Oekraine, en houden contact. Foto's bevestigen hun ontmoetingen.

Als in 2014 de onrust in Oost-Oekraïne begint, kiezen de twee veteranen ieder voor een andere kant. Doebinski kiest voor pro-Russische separatisten, Tioenov voor de Oekraïense kant. Tijdens de oorlog onderhandelen ze met elkaar over het ruilen van gevangenen. In 2015 zoekt Tioenov voor het laatst contact met Doebinski, maar die houdt de boot af.

Kort na de crash van MH17 ontving Doebinski de rang majoor-generaal in het leger van de zelfuitgeroepen Donetsk Volksrepubliek. Hij woonde tussen 2010 en 2015 in Donetsk. Volgens Bellingcat en Novaja Gazeta woont hij nu in Rostov-aan-de-Don, een Russische stad niet ver van separatistengebied in Oost-Oekraïne, na een geschil met de autoriteiten van de volksrepubliek.

Novaja Gazeta benaderde Doebinski telefonisch om een interviewafspraak te maken. Doebinski zei op dat moment niet in Rostov te zijn en stelde voor om later te bellen. Doebinski nam sindsdien niet op. De krant liet het korte telefoongesprek vergelijken met de afgeluisterde gesprekken van het JIT door deskundigen in Moskou en in het Zweedse Göteborg. Die concludeerden onafhankelijk van elkaar: het is dezelfde stem.

In het korte gesprek met de krant zei Doebinski dat hij zich niet kan herinneren geld te hebben ontvangen van het Russische ministerie van Defensie. Novaja Gazeta stelt dat Doebinski zeker tot midden 2015 honderdduizenden roebels ontving van het ministerie in Moskou.