BNP Paribas zet rem op goedkoper woonkrediet

© blg

Marktleider BNP Paribas Fortis verdubbelt de dossierkosten voor wie zijn woonlening herziet, van 350 naar 700 euro. “Bestaande klanten hogere dossierkosten aanrekenen, vinden wij echt niet kunnen”, reageert Test-Aankoop.

Dries De Smet

Klanten van BNP Paribas Fortis die hun hypothecair krediet laten herzien, moeten vanaf 1 september dieper in de buidel tasten. De dossierkosten stijgen van 350 naar 700 euro. Nieuwe klanten betalen 500 euro.

BNP Paribas Fortis is de eerste grootbank die herfinancierders hogere dossierkosten aanrekent. “De huidige dossierkosten dekken slechts ­gedeeltelijk de verschillende administratieve verrichtingen. Bij herfinancieringen is de administratieve last nog hoger”, luidt de officiële ver­klaring.

Maar of die verklaring echt hout snijdt, is maar de vraag. Bij een her­financiering heeft de bank immers al alle gegevens van de klant, en hoeft zij de kredietwaardigheid niet meer te onderzoeken.

Een lokale agent van BNP Paribas Fortis geeft toe dat de kosten­verhoging een reactie is op het ­stijgend aantal mensen die hun lening al voor een tweede of derde keer ­herzien.

Het is geen geheim dat banken niet happig zijn om woonleningen van ­eigen klanten te herzien. Voorlopig is geen enkele andere grootbank van plan het voorbeeld van BNP Paribas Fortis te volgen. Maar de meeste banken passen een hoger rentetarief toe voor herfinancieringen. Bij Belfius, bijvoorbeeld, ligt het officiële tarief voor interne herzieningen 1 procent hoger.

Verdoken compensatie

“Bestaande klanten hogere ­dossierkosten aanrekenen, vinden we echt niet kunnen”, zegt Yves Evenepoel, expert kredieten bij Test-Aankoop. “Een herfinanciering is voor de bank minder werk, dus zou die net lager moeten liggen.”

Wie zijn woonlening herfinanciert, moet aan de bank een weder­beleggingsvergoeding van drie maanden rente betalen. De banken klaagden in het verleden dat die te laag ligt. “Dit is een verdoken manier om de ­lage wederbeleggingsvergoeding te compenseren”, zegt Evenepoel.

Minister van Economie Kris Pee­ters (CD&V) maakte zich in het verleden sterk dat aan de wederbeleggings­vergoeding niet geraakt kan worden. Hij is niet meteen van plan om op te ­treden tegen hogere dossierkosten. “De vraag is of een administratieve kost van 500 of 700 euro niet over­dreven is. Het heeft zonder twijfel een ontradend effect. Maar in de markt lijkt dit geen uitzonderlijk hoog bedrag”, klinkt het op het kabinet-Peeters. Het kabinet wijst erop dat een bank administratiekosten mag aanrekenen als ze daarover transparant is.

Test-Aankoop wil dat banken dezelfde kosten en interest­voeten hanteren voor álle klanten. “Dat was voor 1998 zo, en toen lagen de tarieven lager. Nu is dat alleen zo voor een beperkte groep.”

Hans ­Degryse, professor Economie aan de KU Leuven, pleit voor een andere aanpak. “Het ­registreren van transacties, dat nu door de notaris gebeurt, moet veel goedkoper. Zo ­beperk je de kosten om van bank te ver­anderen en laat je de con­currentie spelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen