Militairen eisen aflossing van de wacht

© PN

De militairen zijn het beu. Al meer dan een jaar springen soldaten van de gevechtseenheden bij voor het bewaken van stations, luchthavens, ambassades en andere drukke plaatsen. “Door het hoge werkritme zijn we amper nog thuis. We kunnen de vakantiedagen van vorig jaar zelfs niet opnemen”, klagen ze.

Werner Rommers

Het leger zelf beklemtoont dat het doet wat het kan om de gevechtseenheden meer rust te gunnen. “Daarom zijn intussen ook soldaten uit de achterhoede – afkomstig van de genie-eenheden, die zich normaal meer met logistieke opdrachten bezighouden – ingeschakeld voor bewakingsopdrachten.”

De vakbonden bij defensie ­eisen dat defensieminister Steven Vandeput (N-VA) ­orde op zaken stelt. “Het ­gemor weerklinkt steeds ­luider. Het evenwicht tussen werk en privé is compleet weg. Dit kan zo niet verder. Er zijn zelfs militairen die ­afhaken”, aldus de vakbonden.

ACV Defensie eist daarom dat militairen die meer dan dertig dagen een bewakings­opdracht vervullen in ruil één dag ‘dienstontheffing’ krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen