© Luk Luyten

Taekwondo-belofte Wilrijkse topsportschool: “Ik hoop op medaille in Rio”

Met taekwondo-atleet Jaouad Achab heeft de Wilrijkse topsportschool een goudklompje in huis. De 22-jarige atleet van Marokkaanse afkomst, maar met een Belgisch paspoort, is een potentiële medaillewinnaar op de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Dat is het resultaat van een (na een moeizame start) perfect verlopen integratie.

Luk Luyten

Jaouad Achab volgde vijf jaar geleden vanuit Tanger zijn ouders naar Brussel. Maar zonder enige kennis van Frans of Nederlands werd hij in Brussel naar het beroepsonderwijs verwezen. “Dat draaide uit op een ramp”, vertelt Achab. “Ik deed veel moeite om Frans te leren, maar ik werd door mijn medeleerlingen voortdurend uitgelachen. Ik heb toen het geluk gehad dat ik tijdens een toernooi opgemerkt werd door mensen van de Belgische Taekwondofederatie. Zo ben ik anderhalf jaar geleden hier in de topsportschool terecht gekomen.”

Het verschil met Brussel kon niet groter zijn. “Binnen de kortste keren heb ik Nederlands geleerd. In plaats van uitgelachen te worden, kreeg ik van iedereen steun.”

“Inmiddels woon ik hier vlakbij op kot en trek ik mijn plan, want dankzij mijn topsportcontract bij Bloso kan ik het financieel redden. Ik spreek nu vlot Frans en Nederlands en op sportief vlak ben ik doorgestoten tot de wereldtop. Volgend jaar een medaille halen op de Spelen in Rio is nu mijn grote droom.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen - editie Stad

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten