© BELGA

Brussels Airlines blijft vliegen naar ebolalanden

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines behoudt haar vluchten naar de door ebola getroffen landen Liberia, Guinee en Sierra Leone. Dat is humanitair van belang, want de maatschappij vervoert bijvoorbeeld geneesmiddelen en artsen, zo is woensdag bij een woordvoerder vernomen.

kidr

De maatschappij is verder niet door de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte gebracht dat de patiënt die in de VS met ebola is gediagnosticeerd, aan boord zou hebben gezeten van een van haar vluchten uit Liberia. Het risico op besmetting is bovendien miniem.

'We zijn niet verwittigd door de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC (Centers for Disease Control and Prevention). We hebben er geen weet van of hij met ons is gereisd', legde woordvoerder Geert Sciot uit. 'We weten niet hoe hij naar de VS is gevlogen. Er zijn nog andere maatschappijen en ook speciale Amerikaanse humanitaire vluchten.'

Sciot verwees ook nog naar de persmededeling van CDC over de diagnose. Daarin staat dat de passagier pas symptomen van ebola ontwikkelde enkele dagen na zijn aankomst in de VS uit Liberia. De passagier vertoonde geen symptomen tijdens de vluchten uit West-Afrika, terwijl ebola enkel besmettelijk is wanneer de patiënt actieve symptomen van de ziekte ervaart, aldus CDC.

Bovendien zijn verschillende maatregelen getroffen om te vermijden dat besmettelijke patiënten het vliegtuig nemen in door ebola-getroffen landen. 'Voor de check-in wordt zo de lichaamstemperatuur gemeten', aldus Sciot. 'Wie koorts heeft, zal altijd geweigerd worden, ook wanneer het om malaria gaat. We nemen het zekere voor het onzekere.' De plaatselijke autoriteiten voeren nog andere controles uit. Raakt toch iemand met actieve symptomen op het vliegtuig, heeft het boordpersoneel bij Brussels Airlines materiaal bij zich om die persoon te isoleren. Ook draagt het personeel handschoenen bij het afruimen van etensresten.

Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vroeg de maatschappij te blijven vliegen op Sierra Leone, Liberia en Guinee, gezien het humanitaire aspect. Zo worden namelijk hulp-, geneesmiddelen en artsen naar de gebieden vervoerd. Naar dat andere land waar de ebola-epidemie woedt, Nigeria, vliegt de maatschappij niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer