Direct naar artikelinhoud
trumpcare

Nederlaag voor Trump: wetsvoorstel over zorgplan ingetrokken

Trump tijdens een bijeenkomst met truckers over de zorgwet.

Het Republikeinse wetsvoorstel voor een nieuw zorgplan dat Obamacare moest vervangen, is ingetrokken. De stemming in het Huis van Afgevaardigden werd vanavond uitgesteld omdat er geen meerderheid was te vinden voor de zorgwet, ondanks de riante Republikeinse meerderheid.

De nederlaag is een forse klap voor president Donald Trump die zijn partijgenoten de afgelopen dagen flink onder druk had gezet om voor te stemmen.

Trump en de Republikeinse leider in het Huis, Paul Ryan, kregen geen meerderheid achter zich omdat ze met te veel dwarsliggers kampen onder hun eigen Republikeinen. Voor het aannemen van de wet waren 216 stemmen nodig in het Huis waar de Republikeinen een meerderheid hebben van 234.

De nederlaag is een forse klap voor president Donald Trump

President Trump heeft daarom aan de Republikeinse leiders in het Huis van Afgevaardigden gevraagd om de stemming af te blazen. De kans lijkt klein dat het wetsvoorstel in de nabije toekomst opnieuw op de agenda komt. "In de nabije toekomst zullen we met Obamacare moeten leven", zei Paul Ryan vanavond tijdens een persconferentie. Maar ook: "Het is niet het einde van het verhaal. We zullen beter doen, en kijken wat de volgende stappen zijn."

Volgens Amerikaanse media heeft de president gezegd dat hij de zorgwet in de nabije toekomst in ieder geval links zal laten liggen. Trump zou eerst willen zien of de Democraten naar hem stappen om aan de gezondheidszorg te werken, en eventueel later dit jaar zelf op de wet terugkomen, klinkt het.

Paul Ryan, de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden.

In een reactie aan de pers schuift Trump de verantwoordelijkheid naar de Democraten. "We waren er heel dichtbij", aldus de president. "Maar we hadden geen steun van de Democraten. Ze gingen ons geen enkele stem geven, dus werd het heel moeilijk." 

De president voorspelt dat er binnen het jaar alsnog een akkoord komt, nadat Obamacare ontploft door de hoge premies. "Het beste dat we nu kunnen doen, politiek gezien, is Obamacare laten ontploffen. Het beste dat kon gebeuren, is exact wat er gebeurd is."

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens Ryan gaat de regering nu verder met de belastinghervorming, al zal die nu nog bemoeilijkt worden. "Dit verlies is geen voorbode voor de andere agendapunten", aldus Ryan.

De Republikeinse Conferentie is zwaar teleurgesteld, zegt Ryan. In Democratische kringen klinkt een heel ander geluid. "Vandaag is een geweldige dag voor ons land", reageert Democratisch leider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. "Het is een overwinning voor het Amerikaanse volk."

Lees ook: Trumpcare vs Obamacare: dit zijn de zes belangrijkste verschillen

Decreten

De nederlaag van Trumpcare komt des te harder aan voor de Republikeinse president omdat de stemming over het afschaffen van Obamacare een lakmoestest was voor het vermogen van Trump om zware politieke projecten in het Congres doorgedrukt te krijgen. Tot dusver regeerde Trump vooral via decreten, die geen parlementair debat vereisen. 

Tot op het laatste moment probeerden Ryan en Trump het nieuwe zorgplan te redden. Vicepresident Mike Pence vertrok naar het Capitool om achter de schermen partijgenoten over te halen. Uren eerder was het Huis begonnen met het debat over de zorgwet.

Ryan vertrok tijdens het debat naar het Witte Huis voor spoedoverleg met Trump omdat het inmiddels duidelijk was geworden dat er geen meerderheid was voor het zorgplan. Hij vroeg de president of de stemming moest worden uitgesteld. Het zag er daarna urenlang niet best uit voor Trump en Ryan omdat er steeds meer signalen naar buiten kwamen dat sommige collega's niet voor het plan zouden stemmen.

Gisteravond zette Trump zijn partijgenoten voor het blok: als ze zich niet achter de nieuwe zorgwet zouden scharen, blijft Obamacare bestaan

Onderhandelingen beëindigd

Gisteravond had de president de onderhandelingen met zijn partijgenoten beëindigd en zette hij hen voor het blok: als ze zich vandaag niet achter de nieuwe zorgwet zouden scharen, blijft Obamacare gewoon bestaan, ondanks zeven jaar van Republikeinse beloftes om de wet te ontmantelen.

Het was de dramatische cliffhanger van een dag waarop Trump, de zelfbenoemde dealmaker, hard werd geconfronteerd met de politieke werkelijkheid in Washington. Hij kreeg niet genoeg Republikeinen achter het Republikeinse plan om Obamacare te vervangen. De verwerping en vervanging van dit zorgplan van de vorige president was een van de grote verkiezingsbeloften van Trump en de Republikeinen.

Onderhandelingen beëindigd

Nu hebben ze het presidentschap, en een meerderheid in beide kamers van het Congres - maar het blijkt niet zo gemakkelijk om iets te bedenken waar iedereen het over eens is. Dus hangt de American Health Care Act, het door partijleider Paul Ryan bedachte alternatief waar Trump zich ook achter heeft geschaard, aan een zijden draadje.

De schizofrenie van de Republikeinen

Het probleem voor Trump is dat het verzet uit twee vleugels van zijn partij komt - de zorgwet legt de schizofrenie van de Republikeinen haarfijn bloot. Voor conservatieve laissez-faire kapitalisten zit er nog te veel overheidsbemoeienis in de nieuwe zorgwet, voor meer gematigde Republikeinen is het plan juist te hardvochtig. Met elke concessie die Trump gisteren aan de conservatieve fractie (de House Freedom Caucus) deed, raakte hij aan de andere kant van het spectrum partijleden kwijt. Aan het einde van de dag waren er zelfs meer waarschijnlijke tegenstemmers dan aan het begin van de dag.

Trump zag maar één uitweg: een alles-of-niets-dreigement. Daarmee zou de stemming een grote test worden voor Trumps presidentschap. Buigen genoeg volksvertegenwoordigers voor de toorn van Trump? Of zijn ze banger voor hun kiezers, die de congresleden massaal met telefoontjes bestoken (slechts 17 procent ziet wat in de nieuwe zorgwet) en hen straks als een baksteen kunnen laten vallen?

Hoe dan ook lijken de Republikeinen er niet zonder kleerscheuren uit te komen

Hoe dan ook lijken de Republikeinen er niet zonder kleerscheuren uit te komen. Een zondebok is snel gevonden: gisteren berichtte The New York Times dat Trump spijt heeft dat hij met Paul Ryan in zee is gegaan.