Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Aardbeving Nieuw-Zeeland is de meest complexe ooit bestudeerd

Aardverschuivingen na de aardbeving in Nieuw-Zeeland.

De grote aardbeving die vorig jaar Nieuw-Zeeland trof, kan wel eens de meest complexe ooit geweest zijn. In het vakblad Science spreken onderzoekers van een "game changer".

De aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter verscheurde een strook van bijna 200 kilometer grondgebied. Hele stukken grond werden omhoog geduwd, op sommige plaatsen tot wel acht meter. Delen van het Zuidereiland schoven vijf meter op.

Onderzoek heeft nu uitgewezen dat de aardbeving bij Kaikoura, een plaats op het Zuidereiland, veroorzaakt werd door minstens twaalf aparte scheuren in de aardkorst. Sommige daarvan waren nog niet eerder bekend.

Kleine scheuren

Een internationaal team van onderzoekers spreekt van een "game changer". Voordien werd gedacht dat scheuren die meer dan vijf kilometer uit elkaar liggen elkaar niet kunnen beïnvloeden. Maar tussen de scheuren die tijdens deze aardbeving actief waren, zat soms wel vijftien kilometer.

"Dit is een scenario dat we nooit in onze seismische modellen zouden hebben opgenomen", zeggen de onderzoekers. "We dachten dat kleine scheuren alleen kleine aardbevingen konden veroorzaken. Nu weten we dat ze samen ook een grote aardbeving kunnen veroorzaken."