De FIFA-verkiezing: dit staat vandaag te gebeuren

© epa

De FIFA ligt onder vuur nadat de zowel de Amerikaanse FBI als de Zwitserse justitie de wereldvoetbalbond van corruptie verdenken en er zeven vooraanstaande FIFA-leden werden opgepakt in Zürich. Maar toch verkiest de organisatie vandaag gewoon een 'nieuwe' voorzitter. Een overzicht van wat er te gebeuren staat.

janm

Eerst een korte intro: de FIFA ligt al jaren onder vuur door geruchten over fraude en omkoping, maar afgelopen woensdag kreeg de wereldvoetbalbond een mokerslag: de Zwitserse politie lichtte op vraag van de Amerikaanse FBI zeven verdachte FIFA-bonzen uit hun hotelbed in Zürich. Zij zouden al sinds begin jaren '90 voor 138 miljoen euro hebben gefraudeerd, onder meer bij de toewijzing van toernooien. Daarnaast vroeg het Zwitserse gerecht documenten op en ondervroeg het getuigen over de mogelijk frauduleuze toekenning van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar.

1. Waar en wanneer wordt er gestemd?

Het 65ste FIFA-congres vindt vandaag (vrijdag) plaats in het Hallenstadion in Zürich. Er staan een heleboel punten op de agenda, maar natuurlijk is het voornaamste daarvan is puntje 17: de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Om 9u30 begint het congres, waarschijnlijk weten we in de vroege namiddag wie wint.

2. Wie wint de verkiezing?

Elk land dat in de FIFA zit heeft een stem, en dat zijn er 209. Diegene die twee derde van de landen achter zich krijgt, wint. Gebeurt dat niet, dan wordt er een tweede ronde gehouden. Daarin is een meerderheid van de stemmen voldoende.

3. Wie zijn de kandidaten?

Dat zijn de huidige voorzitter, de Zwitser Sepp Blatter (79), en de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein (39), momenteel vice-voorzitter. Luis Figo en de Nederlander Michael Van Praag trokken zich al terug: zij realiseerden zich dat ze kansloos waren.

4. Wie steunt wie?

UEFA-voorzitter Michel Platini vroeg Blatter al openlijk om af te treden, maar die weigerde. De Engelse voetbalbond wil Blatter absoluut buiten en probeert al haar invloed daarvoor te gebruiken. Waarschijnlijk stemmen de meeste Noord-Amerikaanse en Europese landen, waaronder België, tegen Blatter. Oceanië, Afrika en Zuid-Amerika steunen hem wel: Blatter speelde immers sinterklaas voor veel kleine en relatief arme voetbalbonden. En Vladimir Poetin liet al weten dat hij de hele FBI-zaak tegen Blatter een complot vindt.

5. Wie wint?

Sepp Blatter. Gezien elk land één stem heeft en Blatter de meeste kleine landen achter zich wist te scharen, lijkt zijn positie veilig. Hij blijft de volgende vier jaar gewoon aan de macht. Het zou zijn vijfde ambtstermijn zijn.

6. Waarom mag Blatter aanblijven?

Het is waarschijnlijk te laat om de Zwitser nog aan te pakken voor corruptie. Alles wijst erop dat hij zijn voetbalimperium in de jaren '80 en '90 als secretaris-generaal opbouwde op de nodige louche manieren. Toen hij zich eenmaal van de steun van voldoende landen had verzekerd, was dat niet meer nodig. In 1998 werd hij voorzitter ten koste van Lennart Johansson, daarna slaagde hij erin alle potjes netjes gedekt te houden.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen