"Geen nadelige gevolgen van Uplace voor omliggende gemeenten"

De handelscentra van Leuven, Mechelen en Aalst zullen niet minder, maar juist meer omzet generen als het megawinkelcomplex Uplace er in Machelen komt. Dat blijkt uit een studie van drie onderzoeksbureaus die door Uplace is besteld. Als reden halen de onderzoekers de bevolkingsgroei en de groei in consumentenbesteding in de regio Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel aan. Zowel Unizo als de Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) zijn naar eigen zeggen niet onder de indruk van de studie.

Drie externe onderzoeksbureaus -RetailSonar, Cushman & Wakefield en wes research & strategy- onderzochten in april 2015 in opdracht van Uplace de mogelijke invloed van Uplace op de Belgische detailhandel.

Belangrijkste conclusies zijn dat de bevolkingsgroei en de stijging van de reële consumentenbesteding per inwoner (die op 7,2 procent over 10 jaar wordt becijferd) elke drie jaar in de omgeving van Uplace "een toenemend winkelpotentieel gelijk aan het winkelgebeuren van Kortrijk-centrum of Mechelen-centrum" doen ontstaan. Door die bevolkingstoename zullen de handelscentra van Leuven of Grimbergen "in 2018 meer omzet genereren ten opzichte van het basisjaar 2013 en in 2023 -5 jaar na de geplande opening- zullen zo goed als alle winkelgebieden in de omgeving een nog grotere omzet kennen."

Ander profiel

Daarnaast stelt de studie dat "door de combinatie van winkelen en ontspannen Uplace ook bezoekers zal aantrekken die van veel verder komen, en die hebben een ander profiel dan bij gewone winkelcentra (meer gezinnen met kinderen). Hierdoor wordt de impact van Uplace op de omliggende winkelgebieden ook afgezwakt."

De ware concurrentie speelt zich elders af, meent de studie, want "Uplace zal 30 procent van zijn bezoekers onttrekken aan de klassieke winkelcentra zoals o.a. Woluwe Shopping Center, City 2 en Westland Shopping Center, en de huidige "koopvlucht" van Vlaanderen naar Brussel wordt mede dankzij Uplace teruggedrongen met 30 procent".

"Hij voelt dat hij alle steun aan het verliezen is"

Onzin, reageert Louis Tobback (SP.A). "Eigenlijk komt die mijnheer Verhaeghe nu zeggen dat we maar beter beginnen kweken als  konijnen, want anders heeft zijn project geen enkele basis. Dit is te gek voor woorden."

Volgens de Leuvense burgemeester lanceert projectontwikkelaar Bart Verhaeghe dit soort studies "omdat hij voelt dat hij alle steun aan het verliezen is, ook bij de politieke partijen die hem tot voor kort nog leken te steunen".

"Economen kunnen beter verleden dan toekomst voorspellen"

Ook Unizo-topman Karel Van Eetvelt gelooft naar eigen zeggen niets van de toekomstvoorspellingen. Hij wijst erop dat in het verleden al dikwijls bewezen is dat de komst van een winkelcomplex, bijvoorbeeld het Waasland Shopping Center, negatieve gevolgen heeft voor de handelscentra van steden in de buurt, zeker als het aanbod van de winkels identiek hetzelfde is.

"Over het algemeen zijn economen beter in het voorspellen van het verleden dan het voorspellen van de toekomst", zegt hij. "En als je bepaalde parameters bij het begin ingeeft van zo een onderzoek als dit, dan is het vaak niet zo moeilijk om uit te komen bij een conclusie die je vooraf al voor ogen stond."

Meest gelezen