Direct naar artikelinhoud

Meer dan 1800 doden door hitte India

Het dodencijfer als gevolg van de hittegolf in India is vandaag opgelopen tot 1.826. De temperatuur loopt in het land al weken op tot ver boven de veertig graden en meteorologen verwachten dat de hitte nog zeker twee dagen aan zal houden.

Mensen slapen 's nachts op de daken om aan de warmte te ontsnappen.Beeld ap

Een groot deel van het immense land wordt door de warmte geteisterd: van Tamil Nadu in het zuiden tot Himachal Pradesh in de uitlopers van de Himalaya. Mensen wordt geadviseerd om veel water te drinken en zich goed te bedekken als ze naar buiten gaan, omdat ze kunnen overlijden aan uitdroging of een zonnesteek. Alleen al donderdag kwamen er honderd mensen om in de twee zuidelijke deelstaten Andhra Pradesh en Telangana, waar het op sommige plaatsen 47 graden Celsius was.

Artsen die met verlof waren, zijn teruggeroepen omdat er de ziekenhuizen bijna bezwijken onder mensen die klagen over zware hoofdpijn, duizeligheid en koorts. Veel arme boeren en bouwvakkers werken nog steeds onder de blote hemel: ze kunnen het zich niet veroorloven om thuis te blijven. Honderden miljoenen mensen hebben geen airconditioners of zelfs maar een kraan in huis.

In de deelstaat Maharashtra rijden extra vrachtwagens met watertanks naar dorpen en arme wijken, omdat de putten er droog staan of er geen water meer uit de (gemeenschappelijke) kraan komt.

Herinneringen aan de hitte

Hoe voelt het als het zó warm is, dat mensen er van doodgaan? Sacha Kester woonde vier jaar als correspondent voor de Volkskrant in India en schrijft over de hitte. 'De hemel is wit en de lucht trilt. Ademhalen is onaangenaam; alsof je met open mond voor een blazende föhn bent gaan zitten.'

Herinneringen aan de hitte
Beeld reuters

Moesson

De moesson, die vanaf volgende week in het land wordt verwacht, zal enige verkoeling moeten brengen. De weerdienst AccuWeather waarschuwt echter dat deze verstoord kan worden door een actiever tyfoonseizoen op de Grote Oceaan. Dit zou betekenen dat het nog langer droog blijft. Als dat gebeurt, dreigt de oogst ook te mislukken in grote delen van India en het naburige Pakistan. Gewassen staan te verdrogen en ook vee en wilde dieren gaan dood van de dorst.

Moesson
Beeld ap
Moesson
Beeld epa
Moesson
Beeld epa

Lees ook

Geselecteerd door de redactie