© Hans Otten

Dimpna krijgt groener plein en smallere as

De Geelse parochie Sint-Dimpna moet op termijn groeien naar een woonkern met kleinere bijkomende woonprojecten, een nadrukkelijk groen plein en smalle verbindingspaadjes. De drukke verkeerssituatie blijft.

Hans Otten

In de inspraakronde voor de gedeeltelijke herziening van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan streek de stad donderdagavond in deeldorp Sint-Dimpna neer. Nadat de stedelijke Cel Stadsontwikkeling en studiebureau Omgeving een aantal denkpistes hadden voorgelegd, debatteerden zo’n vijftig inwoners uit deze parochie over de toekomst van hun woonbuurt.

Die kreunt vooral onder de verkeersdruk op de noord-zuidas die dwars door het dorp snijdt. Maar gezien de plannen voor het doortrekken van de Geelse ring momenteel voor pampus liggen, wijzigt aan die situatie de komende jaren niets. “Daarom tekenen we nu een visie uit die rekening houdt met het aanwezige verkeer, maar die tegelijk wel mogelijkheden inhoudt voor een andere ontwikkeling wanneer dat doorgaande verkeer toch verdwijnt”, zei ruimtelijk planner Filip Lagiewka van Omgeving.

Het voorstel is de aard van de verkeersas wat te wijzigen. “Die is nu volledig op het autoverkeer gericht. Laten we de rijweg versmallen en meer ruimte aan voetganger en fietser geven. Zo kunnen we dan ook de stoepen aan de zonzijde verbreden, de aanwezige cafés kunnen er zelfs een terrasje zetten. We plaatsen bomen tussen de parkeervakken. En waarom op de kop van het plein geen monumentale boom, zoals de oude lindes van vroeger?”

Groen plein

Ook moet het aanwezige cultuur-historische erfgoed nog opgewaardeerd worden, terwijl de omgeving van de Sint-Dimpnakerk wordt uitgebouwd tot een groen plein.

Lees vrijdag meer in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER