Architect heraanleg De Keyserlei onverwacht overleden

De Catalaanse architect Manuel de Sola-Morales (71) is gisteren onverwacht overleden. Hij tekende de plannen voor de heraanleg van de De Keyserlei en het toekomstige Operaplein.

jrosquin

Antwerpen leerde Manuel de Sola-Morales in 1990 kennen toen hij in het kader van Stad aan de Stroom zijn plannen voor het toen volledig verlaten Eilandje ontwikkelde. De stedenbouwkundige, die in zijn geboortestad Barcelona voor een spectaculaire revival van de oude havenbuurt had gezorgd, stelde voor om een verbindende as te maken over het Falconplein en de Nassaustraat.

Daarnaast deelde hij het wazige stadsdeel op in aparte entiteiten, zoals de Montevideo-wijk en ‘Cadix New Town’. Zijn ideeën kwamen tien jaar te vroeg, maar vormen vandaag onrechtstreeks de basis voor de ontwikkeling van het Eilandje.

De Keyserlei

Pas voor de heraanleg van de De Keyserlei en het Operaplein deed Antwerpen een beroep op De Sola-Morales. Hij koos radicaal voor een verkeersluwe situatie en stelde ook voor om de linden te kappen en ze te vervangen door meer zon doorlatende bomen, een gedurfde visie die voor het verwachte protest zorgde.

De Antwerpse stadsbouwmeester Kristiaan Borret roemt Manuel de Sola-Morales als een van de grote tenoren die de stad in het moderne Spanje een wedergeboorte heeft gegeven.

FH

Foto: Bert Hulselmans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER