Luister naar

IJsland bant met abortus downsyndroom uit

Nieuws
Het downsyndroom is in IJsland praktisch ‘uitgeroeid’, zeggen genetici. Jaarlijks worden nog twee tot drie kinderen met de chromosomale afwijking geboren. De reden is echter geen medische doorbraak, maar abortus.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
donderdag 17 augustus 2017 om 21:15

Reykjavik

‘Er is nauwelijks een kind met het downsyndroom meer in IJsland’, zei geneticus Kari Stefansson deze week tegen de zender CBS News. De chromosomale afwijking is volgens de oprichter van deCODE Genetics (een biofarmaceutisch bedrijf in Reykjavik dat onderzoek doet naar het menselijke genoom) ‘bijna uitgeroeid uit onze samenleving’.

Aan deze ontwikkeling ligt geen vernieuwde medische behandeling ten grondslag, maar de opkomst van prenatale testen die de kans op een baby met het syndroom van Down voorspellen. Bijna honderd procent van de IJslandse vrouwen die volgens de test kans maken op een kind met de afwijking, beëindigt de zwangerschap.

Abortus is in IJsland toegestaan tot zestien weken. Sinds 2000 wordt de ‘combinatietest’ aan alle IJslandse zwangere vrouwen aangeboden. De test is mogelijk tussen de negen en veertien weken van de zwangerschap. Door een bloedonderzoek van de vrouw en een echo-onderzoek van het kind, wordt de kans op een baby met een chromosoomaandoening voorspeld. Het downsyndroom, waarbij iemand een extra chromosoom heeft, is er daar een van.

Volgens het Landspitali University Hospital in de hoofdstad Reykjavik maakt 80 tot 85 procent van de zwangere vrouwen gebruik van de test. Cijfers van de IJslandse overheid laten zien dat in de periode 2008 tot 2012 alle vrouwen bij wie een verhoogde kans op een baby met het downsyndroom werd geconstateerd, een abortus ondergingen.

verdrietig

Het medische team van het Landspitali University Hospital probeert ouders een ‘zo neutraal mogelijk advies’ te geven, zei Hulda Hjartardottir, hoofd van de afdeling Prenatale Diagnose. ‘Maar sommigen vinden dat we alleen al door het aanbieden van de test mensen een bepaalde richting in duwen’, citeerde CBS de dokter.

Dat ouders hun beslissing om een zwangerschap te beëindigen sterk laten afhangen van de prenatale testen, is niet wenselijk, vindt Kari Stefansson. Doktoren oefenen daarmee invloed uit op ‘beslissingen die in zekere zin niet medisch zijn’. De geneticus vindt niet dat er iets mis is met het streven naar gezonde kinderen, ‘maar het is een tamelijk moeilijke beslissing hoe ver we moeten gaan in het bereiken van dat doel’. Het bericht van CBS leverde een storm aan kritiek op, vooral uit Amerikaanse hoek – waar de laatste cijfers aantonen dat 67 procent van de vrouwen die een zwangerschap beëindigen, dit doet als gevolg van een prenatale test. ‘Heel verdrietig’, twitterde de Republikeinse senator Ted Cruz. ‘Downkinderen zouden gekoesterd moeten worden, niet beëindigd.’

Ook de Amerikaanse actrice Patricia Heaton liet op Twitter van zich horen: ‘IJsland elimineert het downsyndroom helemaal niet. Ze vermoorden gewoon iedereen die het heeft. Groot verschil.’

Prenatale testen zijn nooit honderd procent betrouwbaar. De combinatietest is in 85 procent van de gevallen accuraat. In 2009 werden in IJsland drie baby’s met downsyndroom geboren. Een daarvan was Augusta, de dochter van Thordis Ingadottir, bij wie de prenatale test voorspelde dat haar kansen op een kind met de chromosomale afwijking slechts 1 op 1600 waren.

Ingadottir gunt haar dochter een normaal leven. ‘Ik hoop dat ze volledig opgenomen zal worden in deze samenleving, op haar eigen voorwaarden’, vertelde ze aan CBS. ‘Dat is mijn droom. Is dat niet de basisbehoefte in het leven? In wat voor samenleving willen we leven?’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’