Direct naar artikelinhoud

Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Bij een terroristische aanslag met een bestelbusje op de drukke Ramblas in Barcelona zijn donderdagmiddag zeker dertien doden en vijftig gewonden gevallen. De Catalaanse politie heeft een man aangehouden. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog. Verder in de Volkskrant Avond: de progressieve politieke wind in Den Haag is alweer gaan liggen en de Lowlandsoutfit is een cultuurfenomeen geworden.

Gewapende politie bij het afgezette gebied op de Ramblas.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Live - Man aangehouden na dodelijke aanslag met busje op Ramblas in Barcelona
Een busje is donderdagmiddag op de Ramblas in het centrum van Barcelona op voetgangers ingereden. Volgens de Spaanse politie zijn er tientallen gewonden gevallen. Metro- en treinstations in de omgeving van het incident zijn afgesloten. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Spaanse politie: doden bij terroristische aanslag met busje op de Ramblas, Barcelona
Een busje is donderdagavond ingereden op voetgangers op de Ramblas, in het hart van de Spaanse stad Barcelona. Hierbij is in elk geval 1 dode gevallen, en zijn er 32 mensen zwaar gewond geraakt. Volgens de politie gaat het om een terroristische aanslag.

Trump keert zich in tweets tegen verwijdering beelden uit slavernijtijd
President Trump heeft donderdag zijn afschuw en grote teleurstelling uitgesproken over het weghalen van omstreden standbeelden die verwijzen naar de slavernijtijd in een groeiend aantal staten. 'Het is triest om te zien hoe de geschiedenis en cultuur van ons land uiteen wordt gereten met de verwijdering van onze prachtige beelden en monumenten', twitterde de president.

Rechter: Tim Hofman mag #BOOS-aflevering waarin hij gebroken kaak oploopt online zetten
De aflevering van het programma #BOOS waarin BNN-presentator Tim Hofman een gebroken kaak oploopt, mag online worden gezet. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald in een kort geding dat door de Nijmeegse vastgoedondernemer Ton Hendriks was aangespannen.

Een Confederate-monument in Baltimore wordt dinsdagnacht weggehaald.Beeld AP

Video van de dag

Een sinaasappelgevecht of feest in de Hema: iedere Lowlands-editie gebeurt er iets waar iedereen het over heeft - zelfs de mensen thuis.

Vanavond op tv

Het presidentschap van Donald Trump splijt de Amerikaanse samenleving. In Hollandse Zaken ziet u welk effect hij op Nederland heeft (NPO 2, 21.10 uur). De film Nobody Knows wordt beschouwd als het meesterwerk van de Japanse filmregisseur Hirokazu Kore-eda (Canvas, 22.20 uur). En de documentaire Janis: Little Girl Blue is ook interessant voor wie niet persé liefhebber is van de aan een overdosis overleden zangeres (NPO 2, 22.45 uur). Bekijk de volledige tv-selectie hier. 

Morgen in de krant

Het voertuig als aanslagmiddel: deze terroristen gingen aanslagpleger(s) Barcelona voor
Met een vrachtwagen of busje inrijden op voetgangers: het is helaas niet de eerste keer dat op die manier een aanslag wordt gepleegd. Het gebeurde in Londen, Berlijn en Stockholm onder anderen. Bekijk hier het overzicht.

Vaart Rutte III mee op de conservatieve wind?

Is de progressieve politieke wind die eind 2016 leek op te steken alweer gaan liggen? In een deel van de Tweede Kamer ontstaat die indruk nu zowel de wet op het voltooid leven als het meervoudig ouderschap voorlopig in de ijskast dreigen te belanden. (+)


Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Nederland en Bonaire: na eeuwen nog steeds een stroef huwelijk
Minister Ronald Plasterk werd woensdag op Bonaire opgewacht door boze eilandbewoners die vinden dat ze als tweederangsburgers worden behandeld. 'Nederland houdt niet van ons. Maar wij weten op onze beurt dat wij zonder Nederland niet kunnen bestaan.' Lees hier de reportage. (+)

Er zijn steeds minder fotospeciaalzaken, maar verdwijnen zullen ze nog lang niet
De fotospeciaalzaak verdwijnt in hoog tempo uit het straatbeeld. Maar niet iedere fotovakhandelaar ziet de toekomst somber in. 'Ik ben al bezig met plannen om te gaan verbouwen.' (+)

Hans van den Boogaardt in zijn fotowinkel in Voorschoten.Beeld Aurélie Geurts

Mode op Lowlands - 'De festivaloutfit is een cultuurfenomeen geworden'
De hipste festivaloutfit op Lowlands is rijp voor het museum. Centraal Museum viert honderd jaar mode verzamelen met speciale tentoonstelling. (+)

Nadia Ezzerolli - Ik wist het zeker: deze oppas snijdt in levende dieren en runt een drugskartel
De vrienden van Nadia Ezzerolli hebben een nieuwe oppas voor hun zoontje Ezra. Ezzerolli weet zeker dat ze niet deugt, maar kan het hun niet aan het verstand brengen. Het enige wat erop zit is een ontmoeting, tussen haar en dé rivaal. (+)