Direct naar artikelinhoud
Aanslag Barcelona

IS eist aanslag in Barcelona op, Belg bij de dodelijke slachtoffers

Hulpdiensten helpen gewonden na de aanslag op de Ramblas in Barcelona.Beeld AP

Op de Ramblas in Barcelona is een busje ingereden op voetgangers. Daarbij vielen volgens officiële berichten 14 doden, waaronder een Belgische vrouw, en zeker 80 gewonden. De politie heeft tijdens een klopjacht al twee verdachten gearresteerd. Terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist.

De aanslag gebeurde op de Ramblas, de drukste en bekendste straat van de Spaanse stad, vlakbij de Plaça de Catalunya. Een wit busje reed er in op voetgangers. Het busje zou zo'n zeshonderd meter over het voetgangersgebied van de Ramblas hebben gereden. 

Er zijn momenteel 14 doden geteld en zeker 80 gewonden. Onder de dodelijke slachtoffers is ook een Belg. Ook bij de gewonden zijn meerdere Belgen. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bekend op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Alle feiten op een rij: Dit is wat we nu weten over de aanslag in Barcelona

Twee verdachten gearresteerd, derde overleden

Lokale media melden dat er bij de aanslag gebruik zou gemaakt zijn van twee bestelwagens, één om op de Ramblas zoveel mogelijke mensen aan te rijden, en een tweede waarmee één of meerdere daders nadien de vlucht zouden genomen hebben. Die tweede bestelwagen werd teruggevonden in de stad Vic, vlakbij een Burger King-restaurant.

De politie is een klopjacht gestart naar de daders. Er zijn momenteel twee verdachten gearresteerd. Een van hen zou zichzelf aangegeven hebben nadat hij zijn naam in de media had zien verschijnen. Volgens Spaanse media kwam een derde verdachte bij een vuurgevecht om het leven. 

Dat incident op de Diagonal vond rond 19.24 uur plaats. De politiediensten controleerden alle voertuigen die Barcelona wilden verlaten maar een witte Ford Focus probeerde aan die controle te ontkomen door op de Mossos in te rijden. Twee Mossos raakten daarbij lichtgewond. De Ford Focus werd korte tijd later teruggevonden in Sant Just Desvern, met de bestuurder dood achter het stuur. Het is nog niet duidelijk of de man omgekomen is door politiekogels of zichzelf van het leven beroofd heeft. Ook is nog niet bevestigd dat hij een verdachte zou zijn van de aanslag. Rond 22.00 uur was de politie nog bezig het voertuig te onderzoeken op explosieven.

Twee verdachten gearresteerd, derde overleden
Beeld AFP

Vermijd de Plaça de Catalunya

De politie vraagt toeristen de Plaça de Catalunya te vermijden. De hele omgeving van de Ramblas is afgesloten, net als alle wegen die toegang bieden tot Barcelona. De Barcelonese taxichauffeurs bieden mensen die het stadscentrum willen verlaten, gratis ritten aan en de toerismedienst van Barcelona biedt mensen die vastzitten in het centrum hotelkamers aan. Er is ook al een hashtag (#Redessociales) waarmee mensen aan familie en vrienden kunnen laten weten dat ze veilig zijn.

Vermijd de Plaça de Catalunya
Beeld AFP

Op de Ramblas in Barcelona is het nooit stil. De Ramblas loopt vanaf het centrale Plaça de Catalunya tot aan de zee. De Ramblas is ruim een kilometer lang en in de loop der tijden uitgegroeid tot het centrum van de stad. De straat is opgedeeld in verschillende delen.

De voorbije jaren waren er wel meer dergelijke aanslagen waarin voertuigen inreden op mensen, onder meer in de Zuid-Franse stad Nice, op een kerstmarkt in Berlijn en nabij het parlementsgebouw in Londen.

Vermijd de Plaça de Catalunya
Beeld AFP
Vermijd de Plaça de Catalunya
Beeld AFP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...