Direct naar artikelinhoud
Filipijnen

Al 46 doden bij islamistisch offensief op Filipijnse stad

Al 46 doden bij islamistisch offensief op Filipijnse stad

Bij gevechten tussen islamistische rebellen en regeringstroepen in de Zuid-Filipijnse stad Marawi zijn volgens het leger al minstens 46 mensen om het leven gekomen. De burgemeester van de stad Majul Gandamra roept het leger op om rekening te houden met de bevolking, nadat al tienduizenden mensen op de vlucht zijn geslagen.

Dinsdag riep president Rodrigo Duterte de krijgswet uit, toen een honderdtal islamistische strijders de stad belegerden. Volgens functionarissen zouden de jihadisten afkomstig zijn uit andere Zuidoost-Aziatische landen, en zouden ze vechten met lokale militanten om een kalifaat van terreurgroep Islamitische Staat op te richten. Sommige van de buitenlandse jihadisten werden ondertussen gedood tijdens het offensief van het leger om de stad weer te veroveren, aldus het leger.

Inwoners op de vlucht

De burgemeester van Marawi Majul Gandamra roept het leger via de televisie op tot voorzichtigheid: "Laat ons het gebruik van zware wapens beperken", stelt hij. In grote delen van de stad is mortiervuur te horen, en volgens de burgemeester zitten talrijke mensen vast in hun huizen. Tienduizenden mensen zijn de stad, die een 200.000-tal inwoners telt, ondertussen ontvlucht. Er bevinden zich vermoedelijk nog zowat 40 rebellen in Marawi, die meer dan tien mensen gegijzeld zouden hebben.

Inwoners op de vlucht

Krijgswet

President Duterte heeft de krijgswet uitgeroepen voor het eiland Mindanao, waar ongeveer 20 miljoen mensen wonen. Hij dreigt ermee om de staat van beleg uit te breiden naar het hele land, om zo naar eigen zeggen te vermijden dat IS nog meer invloed krijgt op de Filipijnen.

Inwoners vluchten uit de stad.