Direct naar artikelinhoud
trump in brussel

Dit zijn de opvallendste momenten van Trumps bezoek aan Brussel

Donald Trump recht zijn rug en trekt zijn jasje recht, nadat hij Dusko Markovic, de premier van Montenegro, met harde hand opzij heeft geduwd.

Dat Donald Trump waar hij ook komt voor commotie kan zorgen, is de voorbije dagen nog maar eens gebleken. Het bezoek van het Amerikaanse staatshoofd aan ons land werd dan ook op de voet gevolgd. Dit zijn de opvallendste momenten, met als onbetwist hoogtepunt: een niet mis te verstane duw aan de premier van Montenegro.

1. Handjes schudden

Naar goede gewoonte kreeg premier Michel, die president Trump en zijn vrouw op de militaire luchtbasis van Melsbroek opwachtte, een stevige handdruk van de Amerikaanse president, die zijn hand stevig naar zich toe trok. Premier Michel hield stand. 

Twitter bericht wordt geladen...

Gisteren was  het de beurt aan de Franse president Macron, die felicitaties kreeg van de Republikein. "Goed gedaan", aldus Trump, waarna de heren een hand shake uitwisselden. Dit keer was het niet Trump, maar Macron die de hand van zijn collega-president tot moes leek te knijpen. 

Lees ook: Handen geven of niet? Hoe Trump zijn dominantie etaleert met zijn handen. (+)

Twitter bericht wordt geladen...

2. De duw

Bij de inhuldiging van het NAVO-gebouw kregen de regeringsleiders van de NAVO-lidstaten een rondleiding, waarbij ook president Trump aanwezig was. Het zinde hem niet dat hij wat achterop was geraakt, en dat zal Dusko Markovic, premier van Montenegro, geweten én gevoeld hebben. Met zijn hand duwde Trump hem bruusk opzij, om vervolgens in typische Trump-stijl zijn kin op te halen en zijn rug te rechten.

Ongezien, maar volgens een medewerker van het Witte Huis ging het om een "casual begroeting", aldus Politico.

Twitter bericht wordt geladen...

3. De uithaal

Tijdens zijn speech bij de opening van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier gaf Trump de andere lidstaten een  behoorlijke veeg uit de pan. Hij vroeg hen "eindelijk" meer geld bij te dragen en zei dat ze de Amerikanen "massa's geld verschuldigd zijn". "De lidstaten van de NAVO moeten eindelijk hun eerlijk deel betalen", aldus Trump. 

'Ik ga niet vragen hoeveel het nieuwe hoofdkwartier gekost heeft, maar het is wel mooi'
President Trump

"Ik ga niet vragen hoeveel het nieuwe hoofdkwartier gekost heeft, maar het is wel mooi", leek hij nog verwijtend te zeggen.

De gezichten van de staatshoofden spraken boekdelen. Sommigen stonden er gezapig naar te kijken, anderen fluisterden onderling en trokken een bedenkelijk gezicht. 

Lees ook: Trump op de NAVO-top: bekvechten voor gevorderden. (+)

Twitter bericht wordt geladen...

4. Sliep hij alleen?

Ook voer voor speculatie: de relatie tussen president Trump en zijn first lady. Nadat ze zijn uitgestoken hand had geweigerd tijdens een staatsbezoek aan Israël, lijkt het er ook naar dat Melania Trump niet op dezelfde plek als haar man heeft overnacht. Zij sliep wellicht in The Hotel, terwijl de president overnachtte in de Amerikaanse ambassade.

Twitter bericht wordt geladen...

5. Rusland

De Amerikaanse president Donald Trump zat gisterenvoormiddag ruim een uur samen met de leiders van de Europese Unie. Trump zelf hield na afloop de lippen stijf op elkaar, maar Donald Tusk heeft wel een korte mededeling gegeven. Zijn boodschap voor de president was: "Waarden en principes eerst. Dat is wat wij - Europeanen en Amerikanen - zouden moeten zeggen."

Naamgenoten Donald Tusk en Donald Trump.

Opvallend: Tusk zei dat hij "niet honderd procent zeker" is dat hij en Trump hetzelfde standpunt delen over Rusland. En ook onderwerpen zoals klimaat en handel liggen nog "open".

6. De uitspraak over Duitsland

Trump zou zich tijdens zijn ontmoeting met de top van de Europese Unie ook zeer negatief hebben uitgelaten over het Duitse handelsoverschot. Volgens deelnemers aan de bijeenkomst, die worden geciteerd door het Duitse weekblad Der Spiegel, zou de president gezegd hebben dat "de Duitsers slecht zijn, zeer slecht". 

Volgens bronnen van de krant Süddeutsche Zeitung zou Trump het handelsoverschot eveneens "slecht, zeer slecht" hebben genoemd. Een officiële bevestiging is er momenteel nog niet.