Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Republikein die journalist tegen de grond werkte toch verkozen in Montana

Republikein die journalist tegen de grond werkte toch verkozen in Montana

De Republikeinse kandidaat Greg Gianforte wint de verkiezingsstrijd om de openstaande zetel voor de staat Montana in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Dat blijkt uit projecties van de Amerikaanse media. Gianforte stond de voorbije 36 uur nochtans in het oog van de storm, omdat hij een journalist tegen de grond heeft gewerkt. De Republikein heeft zich intussen verontschuldigd voor het incident.

Een projectie van de Amerikaanse nieuwszender CNN geeft Gianforte 50,8 procent van de stemmen. Zijn Democratische tegenstrever Rob Quist moet het stellen met 43,4 procent. Dat betekent dat de Republikeinen hun zetel in het Huis kunnen behouden. Het zitje behoorde voorheen toe aan Ryan Zinke, die door Trump tot minister van Binnenlandse Zaken is benoemd.

Incident

Gianforte was aan de vooravond van de verkiezingen in het oog van een (media)storm terechtgekomen nadat hij Ben Jacobs, een journalist van The Guardian, tegen de grond duwde. Jacobs brak daarbij zijn bril. Het incident vond plaats nadat de reporter een vraag gesteld had over het gezondheidssysteem.

Incident

Excuses

Gianforte heeft de verkiezingsoverwinning intussen opgeëist. In zijn toespraak excuseerde hij zich meteen voor het incident. "Ik heb een fout gemaakt. Ik heb een daad gesteld die ik niet meer ongedaan kan maken, en ik ben niet trots op wat er is gebeurd", aldus Gianforte. "Ik had de reporter niet op die manier mogen behandelen. Het spijt me, Ben Jacobs", zo klonk het.