Direct naar artikelinhoud

Portugal keert vandaag terug op kapitaalmarkt

Portugal probeert vandaag voor het eerst in jaren weer een langlopende staatslening in de markt te zetten. Daarmee bereid het land zich voor op het verwachte einde aan de noodsteun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De bekende toeristische tram in Lissabon.

Portugal haalde 750 miljoen euro op met een lening met een looptijd van 10 jaar. Vooraf had de Portugese regering aangegeven te mikken op 500 tot 750 miljoen euro. Portugal betaalt een rente van 3,6 procent over de lening.

De obligatieveiling moest een indicatie geven van de marktomstandigheden voor het land, dat sinds 2011 leunt op de financiële steun van Europa en het IMF. Die voorzagen Portugal in totaal voor 78 miljard euro aan noodkredieten, omdat de Portugese overheid alleen nog tegen torenhoge rentes geld kon lenen op de financiële markten.

De afgelopen tijd is de rente op Portugese staatsleningen stevig gedaald. Het rendement op bestaande 10-jaarsobligaties zakte woensdag ook tot 3,6 procent en bereikte daarmee het laagste niveau sinds 2006. Tijdens het dieptepunt van de schuldencrisis in 2012 piekte de Portugese rente nog op bijna 16 procent.