Direct naar artikelinhoud

Harddrugs, mobieltjes en vleesmessen in tbs-kliniek, 'toezichthouder nodig'

De VVD vindt dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) een toezichthouder moet aanstellen als er problemen zijn in private tbs-klinieken. Aanleiding voor dit pleidooi is een uitzending van het EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek dat vandaag melding maakt van misstanden in de private tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray.

Een tbs'ers in kliniek de Rooyse Wissel in Venray toont een mes.Beeld EO

Een groep tbs'ers op een gesloten afdeling beschikt hier over messen, drugs, telefoons en contant geld. Een toezichthouder zou 'een nuttige aanvulling' zijn, aldus VVD-Tweede Kamerlid Ard van der Steur. Hij verwijst naar ervaringen in Groot-Brittannië. Daar werkt het aanstellen van een toezichthouder bij problemen in commerciële gevangenissen volgens hem goed.

'Bloedbad'
In de uitzending van vanavond is te zien hoe tbs'er Majid twee grote vleesmessen vasthoudt. 'Vier of vijf maanden heb ik die messen bij me', zegt hij. 'Je kan hiermee een bloedbad aanrichten. Patiënten onderling, bezoekers en personeel.' Op andere filmpjes tonen tbs'ers een verzameling drugs. Het gaat volgens hen onder meer om heroïne, cocaïne, hasj en xtc. Ook laten ze contant geld en meerdere mobiele telefoons zien.

De groep tbs'ers om wie het gaat, zit op een gesloten afdeling en mag zonder toezicht geen contact hebben met de buitenwereld. Toch zijn ze erin geslaagd om de opnames over te dragen aan EO-onderzoeksjournalist Roelof Bosma.
De betrokken tbs'ers zeggen de beelden openbaar te willen maken uit frustratie over het veiligheidsbeleid en het gebrek aan behandeling door De Rooyse Wissel. Tbs'er Oene: 'Het is een tikkende tijdbom. Je hoeft hier maar een lontje aan te steken en het klapt hierbinnen.'

VVD-Kamerlid Ard van der SteurBeeld anp

'Kliniek voloet aan eisen'
De Rooyse Wissel heeft gisteren schriftelijk gereageerd zonder de beelden te hebben gezien. 'Wij zijn de overtuiging toegedaan dat ons beleid afdoende waarborgen biedt voor een veilig behandelklimaat voor patiënten en medewerkers. Dit wordt ondersteund door diverse onderzoeken en inspectierapporten.'

'Wij stellen hoge eisen aan forensische klinieken die uitvoering geven aan de tbs', reageert het ministerie van Veiligheid en Justitie. 'De veiligheid van personeel, patiënt en de samenleving staat hierbij voorop. De Rooyse Wissel heeft altijd voldaan aan de hoge eisen. Het ministerie heeft dan ook geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit die de Rooyse Wissel levert.'

Van der Steur is vooral geschokt over de hoeveelheid messen en drugs in de kliniek en het feit dat de tbs'ers er structureel over lijken te beschikken. Ook wil hij weten of het klopt dat medewerkers wapens en drugs binnen zouden smokkelen. Teeven moet de Inspectie Veiligheid en Justitie onderzoek laten doen naar de situatie in de kliniek, aldus het Kamerlid.

De Rooyse Wissel heeft de Inspectie Veiligheid & Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg inmiddels gevraagd om een oordeel te vellen over de veiligheid en het behandelklimaat in de kliniek.

De Rooyse Wissel heeft altijd voldaan aan de hoge eisen. Het ministerie heeft dan ook geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit die de Rooyse Wissel levert
Ministerie van Justitie en Veiligheid