In de winter kan een computer je lekker warm houden, maar in de zomer maakt die het alleen maar warmer. Wanneer bereikt een computer nu eigenlijk zijn kookpunt?

In het kort

De meeste onderdelen van een computer geven warmte af, een gevolg van de rekenkracht die van de machine wordt verwacht. Wanneer je de kast van een computer opent, valt meteen op dat er een aantal ventilatoren in zitten. Vooral de grote ventilator centraal in je computer, die van de processor, is van vitaal belang.

Een koude omgeving zorgt er automatisch voor dat je computer ‘fris’ werkt, maar in de zomer is dat doorgaans niet het geval. Elk onderdeel van een computer dat warm wordt, heeft een bepaalde maximumdrempel die niet overschreden mag worden. Aan jou om in het oog te houden dat zoiets niet gebeurt, en om vooral preventief te werken.

In de praktijk

Je kan je de vraag stellen wat nu in hemelsnaam te warm is voor je computer? Om dat op te zoeken, heb je gelukkig geen thermometer nodig. Elke computer heeft sensoren aan boord die de temperatuur kunnen aflezen. Speedfan toont daarnaast ook de temperatuur van je computerkast en de grafische kaart. Hoe warm mag een processor worden? Niet hoger dan 70°C, raad ik je aan. Rond de 90°C bereikt de processor zijn limiet, voordat hij zichzelf automatisch uitschakelt om onherstelbare schade te voorkomen.

Een computerkast met een temperatuur van 35°C en een processor die niet hoger klimt dan 50°C is de ideale wereld. Om dat te bereiken, heb je een degelijke processorkoeler nodig en twee of drie ventilatoren in je kast voor een optimale luchtverplaatsing. Speel je regelmatig spelletjes? Dan moet je via Speedfan ook zeker de temperatuur van je grafische kaart in het oog houden. Die durft soms dicht tegen de 100°C te klimmen, als je kast niet goed geventileerd is. Hoe koeler alle onderdelen, hoe langer de levensduur van je computer.

En verder…

Het belangrijkste van elke computer is een optimale plaatsing van de kast. Hoe meer ruimte rond de kast, hoe beter de warme lucht weg kan en hoe koeler de onderdelen van je computer. Krijg je hem in de zomer op hete dagen niet meer fatsoenlijk gekoeld? Schuif dan het zijpaneel los en plaats er desnoods een klassieke huisventilator voor. Een open kast koelt meestal beter dan een dichte, maar maakt daardoor natuurlijk wel meer lawaai.

Haal ook regelmatig de stofzuiger door je computerkast om alle stofdeeltjes op te zuigen. Die belemmeren koelers om naar behoren te werken, met hoge temperaturen als gevolg. Nog altijd te warm? Misschien is de koelpasta tussen de processor en de koeler wel verouderd, of opgedroogd door foute montage. Dit kan je zelf zuiver maken en opnieuw aanbrengen, of je gaat langs bij de plaatselijke computerwinkel om dit te vervangen.