© BELGA

Ronde van Luxemburg start met vier Belgische teams en heroptredende Van Avermaet

Met Wanty-Groupe Gobert, Sport Vlaanderen-Baloise, Veranda’s Willems-Crelan, WB Veranclassic en Wallonie-Bruxelles zullen er vier Belgische teams het vertrek nemen in de 77e editie van de Ronde van Luxemburg (2.BC), die plaats heeft van woensdag 31 mei tot en met zondag 4 juni. Het wordt tevens uitkijken naar de terugkeer van Greg Van Avermaet, die zijn eerste competitie sinds Luik-Bastenaken-Luik afwerkt.

Er wordt woensdagavond om 19u00 afgetrapt met een proloog over 2,1 kilometer in het stadscentrum van de hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg. De aankomst ligt niet meer op de Place Guillaume maar aan de Rue Notre-Dame. Daags nadien gaat het naar Bascharage. De eerste helling van de dag volgt na 47 kilometer in Canach. Na 138 kilometer bereikt men de aankomstzone te Bascharage waar nog eens drie plaatselijke ronden van elk 11,1 kilometer dienen afgewerkt te worden.

Vrijdag is Steinfort de startsite van de tweede rit in lijn. Daarin zitten zes hellingen met de Côte de Bereldange die tevens opgenomen is in de twee plaatselijke ronden te Walferdange. Zaterdag staat de langste etappe op het programma tussen Eschweiler en Dierkich met aankomst in de schaduw van de legerkazerne Grand-Duc Jean. Afgesloten wordt er met de rit Mersch-Luxemburg waar in de hoofdstad nog drie plaatselijke omlopen van elk 3,8 kilometer worden afgewerkt.

Vorig jaar ging de eindzege naar Maurits Lammertink, onlangs nog ritwinnaar in de Baloise Belgium Tour. De Nederlander liet in de eindklassering Philippe Gilbert achter zich met negen seconden.

De laatste Belgische eindzege dateert al van 2004 met Maxime Monfort.

BMC is dit jaar het enige WorldTourteam aan de start van deze Ronde van Luxemburg. Speerpunt is daar Greg Van Avermaet. De winnaar van onder meer Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix hervat de competitie na een maand rust en het nodige gesukkel. Hij krijgt onder anderen de Luxemburger Jean-Pierre Drucker, winnaar van de proloog van vorig jaar, aan zijn zijde net als de Zwitser Tom Bohli en de Belgen Loïc Vliegen en Nathan Van Hooydonck.

De technische fiche van de 77e Ronde van Luxemburg (2.BC) van woensdag 31 met tot en met zondag 4 juni:

. De ritten

Woensdag 31 mei: Luxemburg (proloog over 2,1km)

Donderdag 1 juni: Luxemburg-Bascharage (172 km)

Vrijdag 2 juni: Steinfort-Walferdange (178,4 km)

Zaterdag 3 juni: Eschweiler-Diekirch (192,9 km)

Zondag 4 juni: Mersch-Luxemburg (174,6 km)

. De deelnemende ploegen

WorldTourteams: BMC (VSt)

Professioneel continentale ploegen: Sport Vlaanderen-Baloise (Bel), Wanty-Groupe Gobert (Bel), WB-Veranclassic (Bel), Veranda’s Willems-Crelan (Bel), Roompot-Nederlandse Loterij (Ned), Fortuneo-Vital Conept (Fra), Cofidis (Fra), Nippo-Vini Fantini (Ita)

Continentale teams: Armee de Terre (Fra), Team Differdange-Losch (Lux), Team Veleconcept (Den), Leopard CT (Lux), Lotto-Kern Haus (Dui)

. De laatste tien winnaars

2016: Maurits Lammertink (Ned)

2015: Linus Gerdemann (Dui)

2014: Matti Breschel (Den)

2013: Paul Martens (Dui)

2012: Jakob Fuglsang (Zwi)

2011: Linus Gerdemann (Dui)

2010: Matteo Carrara (Ita)

2009: Fränk Schleck (Lux)

2008: Joost Posthuma (Ned)

2007: Grégory Rast (Zwi)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen