© fvv

Antwerpen wil kinderarbeid voorkomen bij overheidsopdrachten

De stad Antwerpen gaat een Europese richtlijn uit 2014 met betrekking tot kinderarbeid en mensenhandel opnemen in de criteria voor haar overheidsopdrachten. Het stadsbestuur zegt op die manier situaties te willen voorkomen zoals onlangs in Gent, waar twee pleinen aangelegd bleken met natuursteen uit een gebied van illegale Indiase groeves. De Europese richtlijn werd nog niet overgenomen in de nationale wetgeving en Antwerpen wil daar niet langer op wachten.

De stad Antwerpen werkte volgens het bestuur al langer met sociale en duurzaamheidscriteria rond haar bestekken en overheidsopdrachten, maar gaat daar nu dus nog een stap verder in.

“We kunnen wel niet verder gaan dan de bestaande - Europese - regelgeving, want anders hebben we te weinig juridische basis om bijvoorbeeld een bepaalde leverancier te weren”, zegt schepen voor Publiek Domein Ludo Van Campenhout (N-VA). “Het belangrijkste is dat we kiezen voor een laterele aanpak: door eisen te stellen aan leveranciers wordt de hele productieketen onder druk gezet om met de criteria rekening te houden.”

Tot de lijst met criteria horen onder meer eisen rond grondstoffen uit hernieuwbare bronnen of gerycleerde/recycleerbare materialen, een productieproces met aandacht voor uitstoot en arbeidsomstandigheden, de milieu-impact van het transport en de onderhouds- en energiekost van een product. Zowel leveranciers als aannemers zullen er rekening mee moeten houden.

De stad engageert zich ook om binnen de eigen diensten de meest actuele informatie te verspreiden over de criteria en over de bestaande duurzaamheidslabels voor producten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER