22 juli 2017 om 03:00
Luister naar

Gif in de thee

Wat uit de natuur komt, kan niet slecht zijn: het is een bijna onuitroeibaar misverstand. Niets is minder waar. In 2015 overleed een 79-jarige Duitse man in Heidenheim na het eten van een zelf gekweekte, onbespoten courgette. Boosdoener was de stof cucurbitacine. Deze natuurlijke gifstof maakt de plant zelf aan om grazende dieren te weren. Telers hebben er speciale kweekprogramma’s op losgelaten, zodat de stof niet meer in courgettes en komkommers voorkomt. Maar als mensen zelf groenten kweken, kan de gifstof toch weer opduiken.

Natuurlijk zijn dit soort gevallen zeldzaam. Cucurbitacine is bovendien vreselijk bitter. Hoe de Duitser het voor elkaar heeft gekregen om een dodelijke dosis binnen te krijgen, blijft dus wat raadselachtig. Helaas zijn er ook gifstoffen die we niet proeven of herkennen. En u krijgt ze naar alle waarschijnlijkheid al binnen via uw dagelijkse kopje thee.

Het gaat om pyrrolizidine-alkaloïden (kortweg PA’s), die voorkomen in planten die nu in Nederland volop in bloei staan. Een voorbeeld is slangenkruid, een stekelig behaarde plant met een stengel tot een meter hoog en blauwe bloemen. Je ziet ze vooral in duingebied. Een ander voorbeeld: Jakobskruiskruid, een zomerbloeier met bloempjes als kleine zonnetjes die de bermen prachtig geel kleurt, maar wel dodelijke gifstoffen produceert. Voor klein kruiskruid en bezemkruiskruid geldt hetzelfde: ze produceren allemaal pyrrolizidine-alkaloïden.

Het Duitse RIVM, het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), trof die PA’s al in 2013 aan in 221 proefmonsters thee. Recentelijk bracht de European Food Safety Authority (ESFA) ook een rapport uit, maar dan met gegevens van 2.374 monsters van diverse soorten thee en kruidenthee. Voor zwarte en groene thee meldde de Europese voedingswaakhond maar liefst 8 tot 19 soorten PA’s. Ook in kamillethee, pepermuntthee en rooibosthee waren de gifstoffen te vinden. Die PA’s komen daarin niet van nature voor maar zijn afkomstig van onkruiden die meegeoogst worden.

Hoe erg is dat? ‘In heel hoge doseringen veroorzaken PA’s acute leverschade: de bloedvaten in de lever sluiten zich af. Dat kan fataal aflopen’, zegt toxicoloog Ron Hoogenboom van RIKILT, een onderdeel van Wageningen University & Research dat onafhankelijk onderzoek doet naar de veiligheid en betrouwbaarheid van voedsel. Bij thee en kruidenthee zijn de doseringen laag. Er is dus geen acuut gevaar. Maar, zo constateerde de wereldgezondheidsorganisatie WHO al in 1988, de toxische effecten van PA’s zijn cumulatief: ze lijken erger te worden bij voortdurende blootstelling. Daarom kan ook een lage, chronische blootstelling een gezondheidsrisico veroorzaken.

Langetermijneffecten van PA’s zijn vermoedelijk levercirrose en de ontwikkeling van tumoren in de lever, hoewel de WHO zelf toegeeft dat er nog geen robuuste epidemiologische of vervolgstudies zijn die een klip-en-klaar bewijs leveren voor een oorzakelijk verband. Logisch, zegt Hoogenboom: ‘Als iemand na twintig jaar thee drinken leverkanker krijgt, is het heel lastig te bewijzen dat die thee de oorzaak is en niet iets anders.’

Er is nog geen Europese norm voor de hoeveelheid PA’s die in levensmiddelen mogen zitten. Dat gaat veranderen, voorspelt Hoogenboom. ‘Momenteel buigt Brussel zich over regels voor een maximum toegestane hoeveelheid in thee, kruiden en ook in andere voedingsproducten waarin PA’s aangetroffen zijn, zoals honing. Daarop hebben theeproducenten voorgesorteerd: de gehaltes zijn al wat gedaald.’

Stoppen met thee drinken is niet nodig: de gezondheidsvoordelen van groene en zwarte thee zijn nog altijd veel groter dan de nadelen. Drie koppen groene of vijf koppen zwarte thee verlaagt de bloeddruk én het risico op een beroerte en diabetes type 2. Er zijn geen goede studies naar de effecten van kruidenthee op de gezondheid. Maar sommige kruiden moet u echt vermijden. Zoals smeerwortel en klein hoefblad. Dat laatste, van nature barstensvol PA’s, is in Nederlandse webshops te koop om als thee te gebruiken. Bescherm uw lever en doe dat niet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.