© sare

Brand legt 2.800 wietplanten bloot in Antwerpen: “Het was alsof er stukjes steen naar beneden vielen”

Een felle brand heeft gisterennacht een uit de kluiten gewassen cannabisplantage blootgelegd in de Lamorinièrestraat. Liefst 2.792 planten trof de politie aan in een verlaten magazijn.

Sam Reyntjens

“Het was alsof er stukjes steen naar beneden vielen, ik had eerst echt niet in de gaten dat er een brand aan het woeden was”, vertelt meneer Laurens, bewoner van een appartement in de Lamorinièrestraat. “Pas toen ik ook lichtflitsen zag besefte ik dat er iets anders aan de hand was. Ik ging kijken en zag onmiddellijk de vlammen in het magazijn hier achter ons appartement.”

Dat magazijn behoort tot een leegstaande woning in de straat. Op het moment dat de brand uitbrak hadden de buren ook nog geen idee van wat er zich achter de donkere muren van het pand bevond. “Het was rond middernacht”, vertelt ook mevrouw Laurens. “We hebben snel de buren gewaarschuwd en hebben ons zoontje van 2,5 jaar oud meegenomen en zijn naar buiten gevlucht. Enkele minuten nadat we belden was de brandweer hier al.”

© sare

Al geoogst

De pompiers hadden heel wat moeite om de brand te bereiken. Omdat het magazijn zich achter de huizenrij bevond waren de bluswerken een hele uitdaging. “Wij mochten uiteindelijk pas rond 3.15u terug naar ons appartement”, zeggen de buren.

Ondertussen was duidelijk geworden waarom de brand in het zogezegd lege magazijn ontstaan was. Binnen trof de brandweer een uit de kluiten gewassen cannabisplantage aan. “Er werden 2.792 cannabisplanten geteld”, zegt parketwoordvoerster Stéphanie Chomé. “Volgens de vaststellingen was er al een keer geoogst.” Met bijna drieduizend planten is de plantage, zeker naar stedelijke normen, erg groot. Toch hadden de buren niets gemerkt van de drugsfabriek die naast hun appartement opgezet was. “Nooit iets geroken”, zegt meneer Laurens lachend. “Misschien omdat ik zelf uit Nederland kom?”

De postbode in de wijk had wel iets in de gaten. “Een plantage? Dan toch. Ik had al vaak het idee dat hier een sterke wietgeur hing.”

Elektriciteit afgetapt

Nadat de plantage ontmanteld was werd het pand dinsdag verzegeld. Langs de achterzijde is goed te zien hoe omvangrijk de hele plantage was. Een ineengeknutselde elektrische installatie toont meer dan honderd transformators waarop de lampen van de plantage aangesloten waren. “Eandis (de distributienetbeheerder, red.) heeft ook vastgesteld dat er elektriciteit werd afgetapt voor de meter”, zegt Chomé nog.

In het onderzoek naar de plantage werd vooralsnog niemand opgepakt.

© sare

© BFM

© BFM

© BFM