De zaak-Delphine: Waarom koning Albert niet zal opdagen

© Photonews

De zaak-Delphine Boël versus de koning hervat vandaag. De rechtbank van eerste aanleg zal zich deze keer ten gronde moeten uitspreken over het vaderschap van Jacques Boël – en later over dat van Albert II.

Veerle Beel

De industrieel Jacques Boël was gehuwd met barones Sybille de Selys de Longchamps, toen zij in februari 1968 beviel van een dochter: Delphine. Dik 31 jaar later veroorzaakte één zin in een biografie over koningin Paola plots ophef. Daarin stond dat Albert II een buitenechtelijke dochter had.

De moeder van Delphine bevestigde sindsdien in diverse interviews dat zij destijds een lange relatie had gehad met de koning, en dat Delphine hun liefdeskind was. Koning Albert zwijgt nog altijd in alle talen. Maar Delphine Boël zelf besloot al in 2013 om het daar niet bij te laten. Ze verzocht de rechtbank om het vaderschap van Jacques Boël te ontkennen én het vaderschap van Albert II te erkennen. Het tweede is onmogelijk zonder het eerste: tot nader order kun je geen twee officiële vaders hebben.Jacques Boël steunt het verzoek van zijn onechte dochter: hij stond DNA af. Daaruit bleek al in 2014 dat hij onmogelijk de biologische vader van Delphine kan zijn.

Te laatIn eerste instantie heeft de rechtbank van eerste aanleg zich hier niet over willen uitspreken. Ze oordeelde dat Delphine te laat kwam met haar verzoek. Het Burgerlijk Wetboek zegt namelijk dat als je het vaderschap van je wettelijke vader wil ontkennen, je dat verzoek voor je 22ste moet indienen, of binnen het jaar nadat je vernomen hebt dat het vaderschap onecht is. Die termijn was in 2014 allang verstreken voor Delphine Boël.

Diezelfde rechtbank wilde ook eerst weten of het ‘bezit van staat’ kon worden verworpen. Dat is juridisch jargon voor een gezamenlijk familieleven, waarbij er een band ontstaat en iedereen ervan uitgaat dat vader en dochter verwant zijn. Dat kan zwaarder doorwegen dan DNA. Beide kwesties werden voorgelegd aan het Grondwettelijk Hof, dat besloot dat Delphine Boël kon doorgaan met haar rechtszaak. Het Hof oordeelde dat elke Belg het recht heeft om te weten wie zijn ouders zijn.

Zowel Delphine Boël als haar moeder zullen vandaag de pleidooien bijwonen. Het gaat voorlopig nog altijd alleen maar over de ontkenning van het vaderschap van Jacques Boël. Van hen drieën is niemand daarop tegen. Als alles normaal verloopt, kan de rechtbank zich over een maand al uitspreken. Dan is de eerste horde genomen op weg naar de erkenning van het vaderschap van Albert II.VertragenMaar de advocaten van de koning mogen vandaag ook pleiten, hoewel de koning ogenschijnlijk geen partij lijkt in de kwestie tussen de industrieel en zijn wettelijke dochter. Delphine heeft ervoor gekozen om de twee zaken aan elkaar vast te klinken: haar verzoek betreft zowel de ontkenning van het vaderschap van de een als de erkenning van het vaderschap van de ander.Verwacht mag worden dat de verdedigers van Albert II alles zullen doen om de zaak tegen te houden, of op zijn minst te vertragen. De koning zelf komt niet.