Jambon wil stakende politiemensen opvorderen

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat stakende politiemensen opvorderen als ze weigeren stakende cipiers te vervangen. Dat heeft hij gemeld aan de vakbonden van de federale politie. Jambon betreurt dat de stakende cipiers hem daartoe dwingen.

Vrijdag waren er problemen met federale politiemensen in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis die niet aan de slag wilden. De weekendshiften raakten wel ingevuld, maar de federale politie vreest morgen en dinsdag nieuwe problemen. Als minister van Binnenlandse Zaken kan Jambon stakende agenten opvorderen, op voorwaarde dat hij dat 24 uur vooraf aankondigt.

Dat is nu dus gebeurd. "Het is de plicht van de minister van Veiligheid om de openbare orde en veiligheid te garanderen. Het instrument dat nu nog rest, is dus het opvorderingsrecht", klinkt het bij het kabinet-Jambon. "We kunnen ons niet veroorloven dat we tot onbewaakte gevangenissen komen", voegt Jambon er zelf aan toe in het radionieuws.

Jambon betreurt naar eigen zeggen dat hij de ongeziene maatregel moet bovenhalen, "want er is heel veel druk op de politieorganisatie, ik besef dat beter dan wie ook". "Het is niet rechtvaardig dat cipiers, in tegenstelling tot politie en defensie, een situatie dermate op de spits kunnen doen lopen."

Begrip bij bonden

Het is de eerste keer dat politiemensen worden opgevorderd om in te springen voor stakingsacties in gevangenissen. De politiebonden tonen begrip: "We zijn er natuurlijk niet zo gelukkig mee, maar we begrijpen de reactie van de minister wel omdat hij natuurlijk verantwoordelijk is voor de veiligheid van het land", reageert Vincent Houssin van de liberale vakbond VSOA.

Anderzijds vragen de bonden wel snel een structurele oplossing bij justitie. "We roepen de kern dan ook op om dringend samen te zitten en een structurele oplossing voor justitie te vinden."

Voorstel voor akkoord ook in Namen verworpen

Intussen is het voorstel dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) samen met de vakbonden had uitgewerkt, ook in de gevangenis van Namen verworpen door de achterban, met 94 procent van de uitgebrachte stemmen.

Eerder gebeurde dat al in de gevangenissen van Andenne en Dinant. In Sint-Gillis moet de stemming overgedaan worden. Morgen worden ook de resultaten uit de andere gevangenissen verwacht.

Meest gelezen