Crevits: "150 studierichtingen in 2e en 3e graad met een derde reduceren"

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil het aantal studierichtingen in de 2e en 3e graad met een derde reduceren, van zo'n 150 tot een 100-tal. "Het is de bedoeling dat jongeren maximaal voorbereid zijn op de arbeidsmarkt of voor verdere studies", zegt ze in "De zevende dag".

Gisteren stelde de Vlaamse regering haar langverwachte onderwijshervorming voor. In het secundair onderwijs wordt vooral de eerste graad op de schop genomen: de aangekondigde "brede eerste graad" wordt een verkennende graad, waarbij leerlingen "kansen krijgen om sterker te worden, zich te verdiepen of te verkennen". 

Maar in "De zevende dag" lichtte Crevits ook al een tip van de sluier over de plannen voor een hervorming van de tweede en derde graad. "Daar wil ik de 150 bestaande studierichtingen met een derde reduceren", legt ze uit. "Het is de bedoeling dat jongeren op het einde van het secundair onderwijs ofwel voorbereid zijn voor de arbeidsmarkt ofwel voor verdere studies." 

Welke richtingen de vuilnisbak in moeten? Crevits blijft voorzichtig: "Het gaat niet alleen over het afschaffen, maar ook over het bundelen van bepaalde richtingen." Al geeft ze wel een concreet voorbeeld: "Wie de afdeling verkoop volgt in het secundair onderwijs, weet dat het niet makkelijk wordt op de arbeidsmarkt. Ik denk dat we dit moeten herbekijken zodat de kansen op de arbeidsmarkt na het secundair maximaal zijn."

Meest gelezen