Direct naar artikelinhoud

Afspraken tussen politiek en maffiabazen worden strafbaar

Het wordt strafbaar in Italië om als politicus beloftes aan de maffia te doen, bijvoorbeeld in ruil voor stemmen. De Senaat in Rome heeft de desbetreffende wet vandaag aangenomen. Er komt een celstraf van maximaal 10 jaar op te staan.

Silvio Belusconi

In het verleden zouden politici de maffia wetswijzigingen hebben beloofd. Ook zoekt de georganiseerde misdaad wel eens steun bij de politiek als het om openbare aanbestedingen gaat. Met haar grote invloed in Zuid-Italië kan de maffia stemmen ronselen bij de bevolking. Tot nu toe waren voor politici slechts financiële transacties met de maffia strafbaar.

In Italië kwam de interactie tussen maffia en politiek steeds weer in het nieuws. Zo constateerde het gerechtshof van Palermo vorig jaar dat er van 1974 tot 1992 'levendige banden' waren tussen de Siciliaanse maffia en mediamagnaat Silvio Berlusconi, de latere premier van Italië. Ex-senator Marcello Dell'Utri was in die jaren de verbindingsman tussen de mediamagnaat en Cosa Nostra, zoals de maffia op Sicilië heet. Dell'Utri zit momenteel in Libanon vast in afwachting van zijn uitlevering aan Italië. Volgens het gerechtshof was Berlusconi persoonlijk aanwezig bij een ontmoeting in 1974 met hoge maffiabazen waar de basis voor de samenwerking werd gelegd. Met behulp van beschermgeld van Berlusconi heeft Cosa Nostra haar macht op Sicilië versterkt, aldus de rechters.