Direct naar artikelinhoud

VS dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland

De Verenigde Staten bereiden nieuwe sancties voor tegen personen in Rusland in verband met de crisis in Oekraïne. Dat hebben bronnen in het Witte Huis woensdag gezegd. Nieuwe strafmaatregelen zullen in ieder geval niet worden ingevoerd voor het overleg met Rusland, dat donderdag in Genève plaatsvindt. De geplande sancties zijn gericht op bondgenoten van president Vladimir Poetin en de instanties die zij besturen.

Naast de VS en Rusland nemen ook Oekraïne en de Europese Unie donderdag deel aan de gesprekken. Hooggespannen verwachtingen zijn er echter niet. Volgens Kiev en het Westen zit Rusland achter de onrust in het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten diverse overheidsgebouwen hebben bezet. Ze eisen meer autonomie of zelfs aansluiting bij Rusland. Moskou ontkent betrokkenheid bij de acties, maar zegt wel dat de Oekraïense regering niet genoeg doet om de Russischtalige bevolking van Oost-Oekraïne te beschermen.

De Amerikaanse president Barack Obama gaf woensdagavond een interview over de crisis en de rol die Rusland daarin speelt. 'Elke keer als Rusland dit soort stappen neemt, die bedoeld zijn om Oekraïne te destabiliseren en zijn soevereiniteit te schenden, zal dat gevolgen hebben', aldus Obama. 'De beslissingen van meneer Poetin zijn niet alleen schadelijk voor Oekraïne. Op de lange termijn zijn ze schadelijk voor Rusland.'

Behalve sancties tegen Rusland wil Washington ook het Oekraïense leger bijstaan, maar dan met niet-dodelijke middelen. Het plan, dat deze week moet worden uitgewerkt, bestaat uit voedselhulp en kleding voor het leger. Middelen die gebruikt kunnen worden voor oorlogsvoering, zoals kogelwerende vesten, maken vooralsnog geen deel uit van de plannen.

Elke keer als Rusland dit soort stappen neemt, die bedoeld zijn om Oekraïne te destabiliseren en zijn soevereiniteit te schenden, zal dat gevolgen hebben
Barack Obama