IJsland geeft noorderlicht zwart decor

In het IJslandse Reykjavik werd woensdagavond de straatverlichting een uur lang gedoofd om inwoners de kans te geven om optimaal van het noorderlicht te kunnen genieten. Dat leverde een pak mooie plaatjes op voor de sociale media.

edm

Aurora borealis of het noorderlicht is geen uitzonderlijk fenomeen in IJsland. Hoofdstad Reykjavik werd de voorbije dagen opnieuw getrakteerd op het lichtspektakel en wilde er deze keer voor zorgen dat dat inwoners en toeristen optimaal van het schouwspel konden genieten. Om tien uur ’s avonds werd de straatverlichting een uur lang gedoofd en werd opgeroepen om waar mogelijk het licht te dimmen, en zo ‘het donker te maximaliseren en de lichtvervuiling te minimaliseren’.

 

Magical nights...

A photo posted by D•o•n•n•a D•T (@directionless_donna) on

 

Spectacular #northernlights tonight in #Reykjavik #Iceland ??????

A photo posted by Daði Guðjónsson (@dadigud) on

 

????

A photo posted by hoshi (@xingqiaoyan) on

 

Not a bad view from my window! #northernlights #aurora #Reykjavik #Iceland #nightlife #purple #everydayiceland

A photo posted by Pásztor Domi (@pacdomm) on

Noorderlicht ontstaat bij uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes in het heelal terechtkomen. Door het magnetisch veld van de aarde wordt de deeltjesstroom afgebogen naar de Noordpool en de Zuidpool, waar hij de atmosfeer binnendringt. De deeltjes botsen in de bovenste lagen van de atmosfeer op zuurstof- en stikstofatomen. De energie die daarbij vrijkomt, veroorzaakt het kleurrijke poollicht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer