© AP

Nederland publiceert opmerkelijk rapport over Zwarte Piet

Volgens de Nederlandse Kinderombudsman is Zwarte Piet in strijd met het kinderrechtenverdrag van de VN. Het hulpje van Sinterklaas kan aanzetten tot pesten, uitsluiting of discriminatie, meent de Nederlandse Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Dat meldt AD.

neac

Kinderen willen graag meedenken over aanpassingen aan de figuur Zwarte Piet. Volwassenen moeten zorgen dat een kind plezier beleeft aan het sinterklaasfeest en zich veilig voelt, maar in de discussie voeren ze op een onprettige manier de boventoon, blijkt uit onderzoek van Kalverboer.

"Veel gekleurde kinderen met wie is gesproken, ervaren discriminatie in hun dagelijks leven en vertellen dat dit rond sinterklaastijd erger wordt", aldus Kalverboer vrijdag. "Ze wijten dat aan een aantal typische kenmerken en gedragingen van Zwarte Piet." De Kinderombudsman heeft als leidraad het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Dat Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting en discriminatie is in strijd met dat verdrag. "Door hem van discriminerende en stereotyperende kenmerken te ontdoen, kan het een figuur worden die recht doet aan het plezier dat velen beleven aan de sinterklaastraditie", zegt Kalverboer

De lezers van Het Belang van Limburg zijn het duidelijk niet eens met de Nederlandse Kinderombudsman. Op onze Facebookpagina regent het reacties. Volgens de meeste lezers is Zwarte Piet helemaal niet racistisch en denken zeker kinderen niet aan racisme als ze aan de helper van Sinterklaas denken."Sinterklaas samen met Zwarte Piet is een traditie die moet blijven bestaan", zo klinkt het.

Of dit de oplossing is?

En de Nederlanders? Die hopen dat wij vooral ons gezond verstand gebruiken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER