© dirk kerstens

Hare Krishna’s zitten nu in appartementsgebouw op Linkeroever: “Onze droom is een échte tempel”

Een echte opening is er nog niet geweest, maar de nieuwe Hare Krishna-tempel in een voormalige bakkerij krijgt wel steeds meer vorm. Volgende week komt eindelijk een bordje aan de gevel van het pand op de Gloriantlaan.

Maaike Floor

Ruim 25 jaar zaten de Hare Krishna’s in een statig herenhuis op de Amerikalei. Toen dat pand werd verkocht, moesten ze op zoek naar een nieuwe locatie. “Het pand was te duur en in slechte staat, had een te kleine tempelkamer en materiaal leveren of parkeren was er ook niet gemakkelijk”, vertelt Rita Bouwman, Tarynuamrita Dasi (dienares van de nectar van de eeuwige jeugd), die in 1986 samen met haar man de Antwerpse tak van de Hare Krishna oprichtte.

In 2014 betrokken de gelovigen tijdelijk een ruimte in de Kerkstraat, bij een van de leden thuis. In 2015 werd het pand aan de Gloriantlaan aangekocht, dat na heel wat verbouwingen nu langzaam zijn finale vorm begint te krijgen. Van de buitenkant zie je een gewoon appartementsgebouw, maar eenmaal binnen staat er een kleurrijk altaar met bloemen en liggen er tapijten op de grond. In de grote keuken staan een fornuis en nog vijf grote branders om de zondagse vegetarische maaltijden op te bereiden.

“Sinds een week staan onze ­murti-beelden hier blijvend in de tempel. En volgende week komt er een bordje aan de gevel. Geen lichtjes, zoals in India, we houden het gewoon eenvoudig. De offi­ciële opening zal voor begin volgend jaar zijn. De afwerking is nog niet klaar”, legt Rita Bouwman uit.

Eerst droomde ze van een nieuwe locatie in het stadscentrum, maar ondertussen is ze helemaal gewonnen voor Linkeroever. “Veel van onze leden wonen hier. Het is hier rustiger, je kunt hier goed ­mediteren aan de Schelde. Linkeroever is bevorderlijk voor het spirituele leven.”

© Dirk Kerstens

Festival op Groenplaats

Veel minder dan vroeger zie je de Hare Krishna in hun oranje gewaden zingen en dansen op straat. “Dat komt doordat veel mensen nu getrouwd zijn, kinderen hebben, en een druk leven”, vertelt ­Rita Bouwman. “Af en toe gebeurt het nog wel en we hebben ook ons jaarlijkse festival in juli op de Groenplaats.”

Er zijn 35 leden die ‘ingewijd’ zijn bij Hare Krishna, bijna allemaal Belgen. Daarnaast zijn er een paar honderd mensen die zondagse vieringen of andere activiteiten bijwonen. Daar zitten veel Indiërs bij. Sangeeta Prashant Panchal is recent met haar man vanuit India naar Antwerpen verhuisd en woont nu boven de nieuwe tempel. “Ik spreek Gujarati, dus ik kan misschien meer voordrachten vertalen om meer Indiërs aan te spreken.”

Rita en haar echtgenoot dromen van een échte tempel aan de ­Middenvijver, en ook van een ­vegetarisch restaurant in de ­binnenstad. “Al hebben we daar voorlopig de middelen niet voor.”

Iedere zondag is er een viering van 15 tot 17.30u en een maaltijd (vrijwillige bijdrage) vanaf 17u;

www.govinda.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER