‘Talibanleider Mullah Omar is al twee jaar dood'

© rr

© rr

© IMAGEGLOBE

© AP

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Mullah Mohammad Omar, de hoogste leider van de taliban, is in april 2013 om het leven gekomen. Dat heeft een Afghaanse overheidsbron woensdagmiddag bekendgemaakt. 'De Pakistaanse regering en bronnen binnen de Taliban hebben ons bevestigd dat Omar al twee jaar geleden bezweken is, aan een ziekte', klonk het. De Taliban zelf ontkennen de berichten.

Wim Verhaert en Annelies Roose

Omar werd in 1960 geboren in het dorpje Chah-i-Himmat, in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar. Hij verloor zijn rechteroog in de gewapende strijd tegen de Russische bezetters. De Taliban wisten toen de Russen te verdrijven, met de hulp van de Amerikanen.

Na de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington trok de Amerikaanse president George W. Bush ten strijde tegen de Taliban en al-Qaida. Amerikaanse soldaten vielen Afghanistan binnen, en maakten jacht op de strijders en het hoofd van de terreurorganisaties. Sindsdien verstopte de Talibanleider zich.

Pakistan

Na eerdere geruchten, bevestigde de Afghaanse overheid woensdag dat de voormalige partner in crime van Osama Bin Laden al twee jaar geleden overleden is. 'De Pakistaanse regering en bronnen binnen de Taliban hebben ons bevestigd dat Omar al twee jaar geleden overleden is, aan een ziekte', klonk het. Meer details werden niet vrijgegeven.

Omar werd al verschillende keren dood verklaard, maar de bevestiging van woensdag is wel de eerste officiële. Volgens regeringswoordvoerder Sajed Zafar Hashemi zullen de berichten over de dood van de Talibanleider nu verder worden onderzocht.

Lievelingswapen: RPG 7

Eerder dit jaar verscheen nog een biografie van niet minder dan 5.000 pagina's over Omar. Naast de allerbelangrijkste hoofdstukken - waarin zijn ‘vechtlust’ en ‘kritische blik op de wereld’ centraal staan - komt de lezer ook heel wat te weten over het privéleven van de Talibanleider.

Zo was het lievelingswapen van Omar de RPG 7: een draagbare granaatwerper die bedoeld is om tanks te vernietigen. Dat de Verenigde Staten al sinds 2001 een beloning van 10 miljoen dollar op zijn hoofd hebben geplaatst, ‘liet hem koud’, is er ook te lezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen