Stad schrapt traditionele stierenloop om schoolboeken te kopen

Een Spaans dorpje gaat niet langer de jaarlijkse stierenloop organiseren. Het budget dat daardoor vrijkomt, wil het besteden aan boeken voor leerlingen.

Guy Stevens

Duizenden lokale inwoners en toeristen die achterna gezeten worden door stieren. Het klinkt gek, maar het is jaarlijkse kost op heel wat plaatsen in Spanje. De beroemdste stierenloop is die van Pamplona, waar elk jaar in de tweede week van juli een festival plaatsvindt dat acht dagen duurt. Elke festivaldag begint met een stierenloop door de straten van Pamplona, waar duizenden mensen aan komen deelnemen en jaarlijks ook enkele gewonden vallen.

Maar ook in Villafranca de los Caballeros is het een traditie. Een traditie die we niet meer zullen zien in 2016. Dat is althans waar het gemeentebestuur morgen over gaat stemmen. Het voorstel is dat de 18.000 euro, die het de gemeente jaarlijks kost, in de plaats besteed wordt voor schoolboeken.

Er wordt vermoed dat het voorstel door iedereen goedgekeurd zal worden. ‘Dit gaat niet om het afschaffen van de stierenloop, maar wel om te tonen dat onderwijs echt een prioriteit is. Er is veel werkloosheid in de stad en veel mensen kunnen dan ook geen schoolgerei kopen voor hun kinderen. Het geld van de stierenloop is elders dus meer nodig’, zegt de burgemeester in The Guardian.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen