© Dirk Kerstens

Huurder en alleenstaande spenderen meest aan wonen

Huurders en alleenstaanden spenderen het meest aan huisvesting. Dat blijkt uit een groot onderzoek van VRT.

inke

Vlamingen spenderen gemiddeld 39% van hun inkomen aan huisvesting. Terwijl huurders gemiddeld 47% van hun inkomen spenderen, is dat bij eigenaars maar 36%. Voor alleenstaanden ligt het gemiddelde op 43%, tegenover 36% voor samenwonenden. De maandelijkse huurprijs of de maandelijkse afbetaling van de lening zijn meegerekend in dat bedrag, maar ook vaste kosten zoals elektriciteit en gas, water, onderhoud of schoonmaak.

Uit het onderzoek ‘De Vlaming en zijn woning’ bleek voorts dat 4% van de mensen verhuurt aan 30% van de bevolking. “Wat betreft de huurdersmarkt, is er een manifeste vaststelling. Het blijkt dat een heel groot deel van de bevolking betaalt aan een heel klein deel”, zegt Jo Steyaert van Indiville, het bureau dat het onderzoek uitvoerde.

1 op de 3 eigenaars konden rekenen op financiële steun van hun familie bij de aankoop van een woning en dat voor zo’n 22% van de aankoopsom. Hoe lager het opleidingsniveau, hoe meer gespendeerd wordt aan wonen: van 34% voor personen met een Masteropleiding tot 43% of meer voor mensen met een laag diploma.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer