Drie aardbevingen in één uur treffen Italië, scholen en metro’s ontruimd in Rome

© AP

© EPA

© EPA

© AP

© AP

© EPA

© EPA

1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het centrum van Italië is woensdag getroffen door drie aardbevingen, waarvan de zwaarste een sterkte van 5,7 op de schaal van Richter bereikte. De bevingen werden gevoeld tot in Rome, waar enkele scholen en de metrostations ontruimd zijn.

Guy Stevens

De eerste aardbeving deed zich voor rond 10.25 uur en had een sterkte van 5,3, meldde het European Mediterranean Seismological Centre (EMSC). Het epicentrum lag op enkele kilometers van het eerder al zwaar getroffen Amatrice.

50 minuten later volgde een zwaardere aardbeving, met een sterkte van 5.7. Om 11.26 uur volgde nog een beving.

De aardbevingen werd tot in hoofdstad Rome gevoeld en bleven niet zonder gevolgen. Zo werden meteen alle metrostations en enkele kantoorgebouwen ontruimd en gesloten. Ook enkele scholen besloten uit voorzorg te sluiten en belden alle ouders op om hun kinderen te komen halen.

© EPA

Heel wat mensen getuigen intussen over huizen die flink trilden door de bevingen. “Maar het ziet er naar uit dat er geen slachtoffers zijn”, zegt Antonio Tajani, de Italiaanse voorzitter van het Europees Parlement.

Grote schade lijkt er voorlopig niet te zijn, maar veel plaatsen in de regio Abruzzen in de Apennijnen zijn na de aardbevingen van vorig jaar sowieso al volledig vernield. Tienduizenden mensen werden dakloos en wonen nog altijd in voorlopige onderkomens. Door de vele sneeuw van de afgelopen dagen zakte dinsdag in Amatrice een voorlopig veldhospitaal in mekaar. “Ik weet niet of we iets verkeerds hebben gedaan, ik vraag het me af, anderhalve tot twee meter sneeuw en nu weer een aardbeving. Ik heb geen woorden meer”, stelde de burgemeester van Amatrice op de Italiaanse televisie.

Italië werd het jongste jaar meermaals getroffen door aardbevingen. In augustus was er de zwaarste, in en rond Amatrice, waarbij 297 mensen om het leven kwamen. Ook in oktober werden er meerdere aardbevingen waargenomen.

© AP

© EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen