Reeks aardbevingen gevoeld tot in Rome: 'Heel eng'

Studenten en leerkrachten staan op straat in Rome, nadat hun school is geëvacueerd.© epa

© Global Incidents Map

Amatrice werd verwoest door de vorige aardbeving. © EPA

Beelden van de vorige verwoestende aardbeving in Italië. © EPA

thumbnail: Studenten en leerkrachten staan op straat in Rome, nadat hun school is geëvacueerd.
thumbnail:
thumbnail: Amatrice werd verwoest door de vorige aardbeving.
thumbnail: Beelden van de vorige verwoestende aardbeving in Italië.

Italië is woensdagmorgen opnieuw getroffen door een aantal aardbevingen. Ze werden tot in Rome gevoeld. 'Mijn appartement schudde heen en weer', getuigt onze correspondente in Italië Pauline Valkenet.

gjs, jvt

De eerste aardbeving deed zich om 10.25 uurvoor op zo’n 104 kilometer ten noordoosten van Rome, op zo’n 7 kilometer van Amatrice. Dat dorp werd zwaar getroffen door de dodelijke aardbeving van vorig jaar. Daarna volgden nog twee schokken. De krachtigste beving was 5,4 op de schaal van Richter.

De bevingen waren voelbaar tot in Rome. Op sociale media getuigen inwoners over huizen en kantoorgebouwen die hevig aan het trillen waren. De metro werd uit voorzorg ontruimd en ook enkele scholen zijn geëvacueerd. Pauline Valkenet, die in Rome woont, zegt dat ze drie schokken goed gevoeld heeft. 'Ik vind het altijd eng, vooral omdat ik weet dat het ergens anders veel erger tekeergaat.'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Italië werd het jongste jaar meermaals getroffen door aardbevingen. In augustus was er de zwaarste, in en rond Amatrice, waarbij 297 mensen om het leven kwamen en duizenden huizen werden verwoest. Ook in oktober werden er meerdere aardbevingen waargenomen.

Na de nieuwe bevingen zijn er nog geen berichten over eventuele slachtoffers gekomen. Volgens de nieuwszender van de openbare omroep zijn in de bergachtige streek hier en daar huizen ingestort. Maar het meeste dat in die streek kon instorten, is volgens Valkenet in augustus al ingestort. 'De mensen wonen daar nu in tenten, of slapen in caravans of aardbevingsbestendige huizen. Wel ligt er veel sneeuw in het gebied.'

Tienduizenden mensen werden dakloos en wonen nog altijd in voorlopige onderkomens. 'Ik weet niet of we iets verkeerds hebben gedaan, ik vraag het me af, anderhalve tot twee meter sneeuw en nu weer een aardbeving. Ik heb geen woorden meer', stelde de burgemeester van Amatrice op de Italiaanse televisie.