De opmerkelijke theorie over waarom er geen vrouwen staan op de foto’s die Trump en zijn entourage de wereld insturen

Er is al heel wat om te doen geweest: de foto’s van Donald Trump die decreten ondertekent in een kamer met enkel mannen. Maar waarom doet Trump dat, ook al weet hij dat er kritiek op zal komen? Een journaliste van de Amerikaanse krant New York Times heeft er een opmerkelijke theorie over.

lbo

In januari ondertekende president Trump een decreet dat het financieren door de Amerikaanse overheid van internationale NGO’s die abortus steunen of die abortussen uitvoeren, verbiedt. Opvallend: toen Trump het decreet ondertekende, werd hij omringd door enkel mannen. Nochtans is abortus een kwestie die vooral vrouwen aanbelangt en die vooral een impact heeft op vrouwen.

© EPA

Ook het ondertekenen van andere wetten en decreten gebeurde in het bijzijn van voornamelijk mannen. Een foto die de kritiek daarop weer deed aanzwellen, was er een van vice-president Mike Pence, een week geleden. De foto was er een van een bijeenkomst van Republikeinse politici, die zich bogen over hervormingen in de gezondheidszorg. Pence plaatste de foto fier op Twitter, maar ook hier: op de foto geen enkele vrouw. Tijdens die bijeenkomst werden ook onder andere besparingsmaatregelen besproken, waaronder in de verzekerde diensten voor zwangere vrouwen en wat betreft zwangerschapsverlof: twee zaken waarbij de inbreng van een vrouw niet geheel onbelangrijk is, en toch was er alweer niet één vrouw te zien op de foto.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook na dat beeld barstte er, vooral op sociale media, weer een storm van kritiek los. Volgens velen tonen de foto’s het gebrek aan ervaring in de politiek van Trump. Want zo was adviseur Kellyanne Conway in januari, bij het ondertekenen van de anti-abortuswet, wel in de kamer, maar stond ze dus niet mee op de foto. Als slim en ervaren politicus zou Trump ervoor zorgen dat Conway óók op het beeld zou staan. Maar dat was dus niet het geval, ook al zou Trump moeten weten dat het gebrek aan een vrouw op dergelijke beelden sowieso kritiek met zich meebrengt. Waarom deed hij het dan tóch?

Jill Filipovic, een journaliste van de New York Times, heeft daar een opmerkelijke theorie voor. Volgens Filipovic zijn Trump en zijn entourage er zich wel degelijk van bewust dat er geen vrouwen op de foto staan en dat dat kritiek veroorzaakt. Maar dat is net de bedoeling. “Trump beloofde dat hij Amerika weer geweldig en groot zou maken, een slogan die de impliciete belofte omvat om blanke mannen weer hun plaats als ‘historische heersers’ terug te geven, een terugkeer naar de historische suprematie van de blanke man. Dat is exact wat die foto’s tonen”, zegt Filipovic. “De foto’s willen bewust aan de stemmers van Trump, vooral blanke mannen, zeggen dat Trump en zijn team het status quo bewaken en dat ze vrouwen buiten houden.”

De basis van de Republikeinse partij is ook vooral blank en mannelijk, volgens Filipovic. “Maar demografisch gezien, krimpt die basis. Toch doen de Republikeinen niet echt moeite om hun basis van kiezers te verbreden. Misschien rekenen ze erop dat het voor Democratische stemmers moeilijker wordt om hun stem uit te brengen, en tegelijk stimuleren ze met dergelijke foto’s de mannen die ze nodig hebben om hen aan de macht te houden.”

Filipovic zegt dat het team van Trump zich zeer goed bewust is van die dynamiek. “Daarom besteden Trump en zijn entourage maar weinig aandacht aan het naar voor brengen van een façade van diversiteit. Het grote en geweldige Amerika dat Trump beloofde, heeft blanke mannen aan de top, en dat is waar die foto’s naar voor brengen, zowel letterlijk als figuurlijk. Het is dus geen ongelukkige fout, het is deel van een plan.”

© EPA

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen