© BELGA

Wilmots bevestigt: “Kans is klein dat Dembélé in actie komt”

De Rode Duivels zijn gearriveerd in Toulouse, waar ze morgen tegenover Hongarije staan in de 1/8e finale van het EK. Bondscoach Marc Wilmots blikte aan de zijde van Axel Witsel vooruit. “Dembélé haalt de wedstrijd waarschijnlijk niet.”

rahe, Wim Conings in Toulouse

Wilmots bevestigde dat de middenvelder hoogst twijfelachtig is. “Het is nog te vroeg voor een definitieve beslissing, maar de kans is klein dat hij tegen Hongarije speelt”, klonk het. Over zijn persoonlijke ambitie op dit EK wilde Wilmots niet veel kwijt. Hij wil niet gezegd hebben dat het missen van de halve finale een teleurstelling zou zijn. ”Ik denk dat anderen dat voor mij zeggen, maar als je bij de vijf of zes beste ploegen van het toernooi bent, is het normaal dat je nu favoriet bent.”

Een constante in de voorbije partijen waren de late wissels van Wilmots. “Als iedereen goed bezig is, moet je geduld hebben. Kijk maar naar onze achtste finale op het WK in Brazilië. Daar breng ik Lukaku op bij het begin van de eerste verlenging. We moeten ook opletten voor blessures.” Indruk maakten de Rode Duivels nog niet op het EK, op een sterke tweede helft tegen Ierland na. “Ik vind dat we al progressie hebben getoond, maar de omschakeling kan nog verbeteren. De juiste precisie ontbreekt voorlopig nog, maar ik zie ons groeien in het toernooi. We mogen de wedstrijd alleszins niet te licht opnemen. De balcirculatie zal belangrijk worden. De bedoeling is om hen te vermoeien en in de laatste 30 minuten één tegen één te komen.”

“Ik kies in functie van de tegenstander”

Over de tactiek van zondag wilde hij niets lossen. “Ik kies in functie van de tegenstander”, aldus Wilmots. “Maar we weten nog niet welk systeem zij zullen spelen. Met een targetman of met een snelle spits, dat weten we pas 90 minuten voor de match. We hebben wel hun laatste tien wedstrijden bekeken. Ik vind niet dat we kunnen zeggen dat we slecht spelen. Er staat een goed collectief blok.”

© AFP

De bondscoach rekent onder meer op de flitsen van Kevin De Bruyne, die lijkt te groeien in het toernooi. “Het is duidelijk dat hij een sleutelspeler is. De Bruyne was matig tegen Italië , maar hij groeit. Hij lacht opnieuw. Ondanks alles wat Kevin onlangs heeft meegemaakt, ook op familiaal vlak, zie ik hem nu weer lachen en goesting hebben om te voetballen.”

Ook Witsel, die een nieuwe rol lijkt gekregen te hebben, kwam ter sprake. “Axel speelde twee jaar als controleur voor de verdediging en heeft zich opgeofferd voor de ploeg. Ik weet dat hij ook op een andere positie kan spelen. Axel is een speler die een gekregen opdracht altijd perfect uitvoert, denk maar aan zijn prestatie op het WK tegen Argentinië. Hij hield toen Lionel Messi uit de wedstrijd.”

Bij Hongarije staat cultfiguur Gábor Király in doel. Wilmots kent de 40-jarige Hongaar nog van zijn tijd bij Schalke 04. “Het is bizar om Kiraly terug te zien, want ik heb er zelf nog tegen gespeeld toen hij bij Hertha BSC zat. Hij is atypisch, dat is het minste wat je kan zeggen. Hij geniet van elk moment, maar soms heb je die anciens nodig. Het is goed om te zien dat Király nog steeds in leven is”, lachte Wilmots. Over zijn eigen doelman had de bondscoach niets dan lovende woorden. “Courtois heeft goed gespeeld tegen Zweden. Hij heeft ons in de match gehouden, zoals Manuel Neuer dat doet bij Duitsland. Hij is duidelijk aan het groeien. Hij kend een moeilijk seizoen met een zware blessure. Ik moet keeperstrainer Erwin Lemmens bedanken voor zijn werk.”

Witsel: “Moeten Hongarije respecteren”

© Photo News

Axel Witsel is klaar voor de confrontatie met de Hongaren. “We zijn goed gerecupereerd van de partij tegen Zweden en klaar om deze match te spelen”, aldus de middenvelder van Zenit. “De knock-outfase is toch iets anders. Als je wint, ga je door. Als je verliest, ga je meteen terug naar huis. We moeten Hongarije respecteren, want ze hebben hun kwalificatie verdiend. We mogen ze zeker niet onderschatten. Het is wel aan ons om het spel te maken, want we zijn op papier favoriet.”

“Hun verdediging is te pakken, maar we moeten opletten met hun aanvallers. Balázs Dzsudzsák is bijvoorbeeld een gevaarlijke speler. Honharije is een fysieke ploeg, hard in de duels en ze kunnen op stilstaande fases gevaarlijk zijn”, weet Witsel.

Voor de middenvelder heeft de wedstrijd ook een persoonlijk tintje. “Ik heb een schoonvader die Hongaar is, maar morgen supportert hij voor 100% voor ons. Dat doet hij al sinds het begin van het EK.” Witsel komt met Roland Juhasz ook een oude bekende tegen. “Hij speelde bij Anderlecht, toen ik bij Standard zat. Hij is een stevige verdediger, die sterk is in de duels. Het wordt leuk om hem terug te zien.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER DE RODE DUIVELS