Anderlecht wint eenvoudig van Zulte Waregem

Anderlecht klopte in eigen huis Zulte Waregem met 3-0 na een eenvoudige zege zonder al te veel franjes. Acheampong, Büttner en zowaar nog eens Suarez waren de doelpuntenmakers van dienst en eindelijk werd nog eens de nul gehouden. De Brusselaars naderen zo ook weer tot op één puntje van Club Brugge, dat zondag wel nog in actie komt, en lijken klaar voor het Europa League-duel tegen Olympiakos donderdag. Voor Essevee wordt het nog knokken om Play-off 1 te halen.

vml

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Anderlecht

Zulte Waregem

Bij Anderlecht raakten Deschacht en Acheampong fit, Heylen verving centraal achterin de geschorste Kara. Sylla moest voorin voor doelpunten zorgen, Badji en Djuricic behielden hun plaats op het middenveld waardoor Okaka, Tielemans en Suarez toekeken vanop de bank. Bij Zulte Waregem behield Steppe het vertrouwen onder de lat van coach Francky Dury, die koos voor een vijfmansdefensie. Essikal, Meite en Dalsgaard startten in de basis.

Anderlecht begon scherp aan de match: Najar stuitte op doelman Steppe en een poging van Praet ging maar net over. Djuricic liet enkele mooie dingen zien terwijl Zulte Waregem er aanvallend weinig of niets van bakte en in de 28ste minuut volgde het onvermijdelijke. Na een mooie doorsteek van Badji zette Najar in één tijd voor en een volledig vrijstaande Acheampong hoefde de bal maar in te tikken: 1-0. De bezoekers bleven wel vechten maar pakten zo ook wel drie gele kaarten op korte tijd. In de slotfase liet Leye nog een reuzenkans liggen: hij stifte de bal over doelman Proto maar in plaats van met links simpel binnen te tikken trapte hij met rechts vanop amper een meter voorlangs...

Dury verving aan de rust Meité voor Poletanovic en de bezoekers herstelden het evenwicht. Anderlecht behield echter de controle en nadat eerst Defour op vrije trap nog de paal trof, was Büttner met een afgeweken bal wel succesvol met zijn vrije trap: 2-0. Acheampong had zijn job gedaan en Suarez mocht nog een halfuur vertrouwen tanken. De Argentijn kwam meteen een teen tekort om een kopbal van Praet binnen te tikken maar was daarna niet altijd even gelukkig. Ook een duidelijk gretige Tielemans mocht nog even opdraven voor nieuwe publiekslieveling Djuricic. De bezoekers deden nochtans hun stinkende best om een doelpuntje te forceren maar het spel stokte wel steeds in de zone van de waarheid. In de extra tijd legde Suarez de 3-0-eindcijfers vast.

Door deze zege zet Anderlecht Club Brugge onder druk: de Brusselaars staan nu derde op één puntje van blauw-zwart dat zondag naar Oostende moet. Zulte Waregem deed dan weer een slechte zaak voor Play-off 1. Het staat nu zevende: wel op één puntje van Charleroi maar het kan zondag nog worden bijgehaald door Standard.

Opmerkelijk:

Leye liet vlak voor rusten een unieke kans onbenut. Hij was voorbij doelman Proto maar in plaats van met links simpel binnen te tikken trapte hij met rechts vanop amper een meter voorlangs...

Belangrijkste fases:

3’ Na een corner voor de bezoekers gaat het snel op de counter bij paars-wit. Acheampong speelt Najar vrij maar de Hondurees trapt met links op doelman Steppe.

8’ Dalgsgaard rukt diep mee op en probeert voor te zetten. Doelman Proto moet plat om de voorzet te grijpen.

10’ Dennis Praet krijgt de bal voor zijn linker aan de rand van de zestien meter. Met links jaagt hij het leer een half metertje over. Prima schot van de Anderlechtse nummer 10.

18’ Matig schotje van Filip Djuricic waar doelman Kenny Steppe geen moeite mee heeft.

29’ GOAL! Badji stuurt Najar in het straatje. De rechtsachter zet in één tijd voor en een compleet vrijgelaten Acheampong tikt binnen: 1-0

37’ Prima lage schuiver van Bryan Verboom. Leye stift de bal over doelman Proto maar vergeet dan de bal in het lege mandje te leggen. Dé kans op de gelijkmaker voor Zulte Waregem.

40’ Steven Defour haalt uit met zijn zware rechter. De kogel schroeit de vuisten van doelman Steppe. De goalie keert het gevaar in twee tijden voor de aanstormende Sylla.

53’ Najar mag vrij oprukken en zet dan strak voor. Sylla probeert de voorzet binnen te frommelen maar doelman Steppe is attent en laat zich niet verrassen.

57’ Steven Defour gaat achter de bal staan en krult de vrije trap tegen de kruising. Pech voor de Anderlechtse strateeg.

59’ GOAL! Alexander Büttner neemt de volgende vrije trap voor zijn rekening. Met zijn linker krult hij de bal via de bezoekende muur voorbij doelman Steppe: 2-0.

64’ Mbaye Leye krijgt de bal nu wel voorbij doelman Proto. De Senegalees stond een half metertje buitenspel. Terechte beslissing van scheidsrechter Verbist.

66’ Olivier Deschacht rent mee naar voor. Hij schudt een dribbel uit de sloffen en zet voor naar de tweede paal. Praet heeft wel goede voetjes maar koppen is niets voor de spelmaker en Suarez komt een teen te kort: Steppe kan de kopbal makkelijk pakken.

74’ Dennis Praet pakt een domme en overbodige gele kaart. Hij gaat op de middenlijn aan het truitje hangen van Kaya. Meteen de vierde gele kaart van het seizoen voor de Brusselse spelmaker.

81’ Olivier Deschacht, op de linksachter na de vervanging van Büttner, rukt mee op. Hij krijgt de bal voor zijn linker en twijfelt niet. Doelman Steppe heeft een prima save in huis.

92’ GOAL! Matias Suarez krijgt de bal netjes mee van invaller Tielemans. Hij pakt het leer mee en schiet met rechts voorbij doelman Steppe. Zijn vierde treffer van de competitie: 3-0